Cadmus fordítás Cadmus

Guterres: Az ENSZ támogatja Kongót a fegyveres csoportok elleni harcában

2019. 09. 02.

Az ENSZ főtitkára megígérte, hogy a világszervezet békefenntartói a jövőben is támogatják a Kongói Demokratikus Köztársaság hadseregét a fegyveres csoportok elleni harcában.

António Guterres, aki vasárnap érkezett kétnapos látogatásra a közép-afrikai országba, útja első állomásán, Beni városában leszögezte: a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) továbbra is együttműködik az ország hadseregével és rendőrségével a béke és a biztonság helyreállításában.

Az ország északi részén fekvő térségben 2014 óta több száz civilt öltek meg, a mészárlásokért az ország hatóságai a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) elnevezésű ugandai lázadócsoportot teszik felelőssé. Beni lakossága időnként azzal vádolja a kéksisakosokat, hogy tétlen szemlélői az ADFP akcióinak.

Kongóban számos lázadó csoport harcol egymással. A fegyveresek a köztük lévő etnikai konfliktusok mellett elkeseredetten küzdenek a földterületek, valamint az ásványkincsek – főleg a kobalt és az arany – kitermelésének az ellenőrzéséért is.

Beni az egyik epicentruma a Kongóban tavaly újra kitört ebolajárványnak, amelyben már kétezren haltak meg. Vasárnap Guterres ellátogat a Beni mellett fekvő Mangina ebolás betegeket kezelő központjába, hétfőn pedig találkozik Felix Tshisekedi kongói elnökkel, hogy megvitassák az ország biztonsági helyzetét.

A 16 ezer fős MONUSCO egyike az ENSZ legjelentősebb misszióinak.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑