Gyermekbénulás elleni oltáskampányt indítanak Szomáliában

Az ENSZ kezdeményezésére Szomáliában indított gyermekbénulás elleni oltáskampányban várhatóan legalább 3,1 millió gyermek kap gyermekbénulás elleni védőoltást.

Az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által kiadott közlemény szerint, legalább 3,1 millió öt éven aluli gyermek kap gyermekbénulás elleni védőoltást az indított oltáskampány keretében.

Az oltás a poliovírus egyes és hármas típusai ellen védi a gyermekeket, hozzávetőleg 15 ezer megbízott orvos oltja be a gyermekeket bejárva az egész országot.

A nyilatkozat szerint, azt kívánják, hogy minden egyes gyereket kutassanak fel, ezrekből álló csapat a családokat tájékoztatja az oltás fontosságáról.

A Gyermekbénulás öt évnél fiatalabb gyerekeket betegít meg, a kórokozója a poliomielitisz.

A fertőzés minden kétszázadik esetben maradandó bénulást eredményez. A betegek öt vagy 10 százalékával történik a légúti izmok bénulása is, az pedig halált okoz.

A poliovírus a szervezeten kívül hamar elpusztul. Az oltáskampányok eredményeképpen megsemmisülne a poliovírus.

A gyermekbénulás második típusa 1999-ban teljesen eltűnt a Föld színéről, és 2012 óta nem jelentettek olyan megbetegedést, melyet a 3-as típusú vírus okozott.

Az egyes típusú vírus még okoz gyermekbénulást.A vírusnak nincs kezelési módszere, de védőoltással megelőzhető a fertőzés.

TRT

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑