Cadmus fordítás Cadmus

Győzött a sushi-lobbi Marokkóban

2017. 11. 23.

2020-ig a mostani évi 24 ezer tonna helyett 36 ezer tonnát lehet majd halászni az Atlanti-óceánban a korábban védett kékúszójú tonhalból.

A környezetvédelem kontra halászat nemzetközi csatájában úgy tűnik győzött a sushi-lobbi. A japán ínyencség egyik kedvelt alapanyaga a kékúszójú tonhal halászati kvótáját a következő 3 évben 50%-al megemelték.

A nagy csapatokban úszó, ezért könnyen halászható kékúszójú tonhal a 70-es években kimondottan védett fajnak számított, 2014 óta viszont – sokak szerint a halászati lobbinak köszönhetően – folyamatosan emelték a halászati kvótát, vagyis azt a mennyiséget, amennyit évente ki lehet fogni.

A környezetvédők attól tartanak, hogy a 70-es évekhez hasonlóan túlhalásszák a fajt, ami súlyos ökológiai károkat okozhat a táplálékláncban, illetve a faj természetes szaporulatában.

A kékúszójú tonhal legnagyobb felvevőpiacának tekinthető Japán képviselője a kvótáról tartott konferencián azt képviselte, hogy a környezetvédők aggodalmai túlzóak, tudományos ajánlások alapján növelhető a kvóta.

Az egyik tengerbiológusokat tömörítő alapítvány képviselője azt mondta csalódott. Alig ért véget az az időszak, amelyben a védettségnek köszönhetően az atlanti-óceáni állomány megmenekült a kihalástól, rögtön a lehalászásáról döntenek.

Míg a túlhalászta ellen küzdő szervezet képviselője egyenesen azt állítja, hogy a kékúszójú tonhal védelmére és halászatának szigorú szabályozására létrehozott nemzetközi szervezet képviselői, semmi mással nem foglalkoznak, csak az üzleti érdekeikkel, a halászatból származó bevételeik növelésével.

2020-ig a mostani évi 24 ezer tonna helyett 36 ezer tonnát lehet majd halászni az Atlanti-óceánban.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑