Cadmus

Háborús bűnök miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy elefántcsontparti hadurat

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy elefántcsontparti bíróság a tíz évvel ezelőtti belpolitikai fegyveres konfliktus során háborús bűnöket elkövetett egyik hadurat.

Amadé Quérémit azzal vádolták, hogy 2011. március 28-án és 29-én a csapatai által ellenőrzött körzetben a Nemzetközi Vöröskereszt szerint 817, az ENSZ kimutatása szerint 300 embert végeztetett ki. A hadúr ellen tömeggyilkosság, emberrablás, nemi erőszak, emberiesség elleni bűncselekmény miatt emeltek vádat.

Az akkori események miatt ugyanakkor éppen két héttel ezelőtt a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) megerősítette Laurent Gbagbo korábbi elefántcsontparti elnök, valamint Charles Blé Gloudé volt kormányfő 2019 januárjában elrendelet felmentését a 2010-ben és 2011-ben a választások után elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádja alól.

Az indok az volt, hogy az ügyészség az ő esetükben nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani a felhozott gyilkosság, nemi erőszak, üldözés és más embertelen cselekedetek vádjait.

2010 decembere és 2011 márciusa között több mint 3000 ember halt meg az elefántcsontparti összecsapásokban, amelyek annak hatására törtek ki, hogy Laurent Gbagbo volt elnök nem volt hajlandó elismerni választási vereségét Alassane Ouattara jelenlegi államfővel szemben.

A két tábor véres harcait követően Laurent Gbagbót 2011 áprilisában őrizetbe vették, és kiadták a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC), ahol emberiesség elleni bűncselekmények vádjával idén január végén elkezdődött ellene a per. Az akkor fegyveres harcoknak a világszervezet szerint mintegy háromezer halálod áldozata volt.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑