Cadmus fordítás Cadmus

Hadi helyzet Aleppoban

Az “Aleppoi csata” 2012. július 18. óta tart. A kormány erők 2013. októberétől fokozatosan kerítették be a város idegen megszállás alá jutott keleti negyedeit. Először 2013 októberében törték át a vahhabita terrorszervezetek és idegen fegyveresek blokádját az “Északi Vihar” és a “Canopus Csillaga” hadműveletek során, amikor visszafoglalták Al-Szafirát és megnyitották az országutat Khanesszeren át Hama felé, kikerülve az M4 és M5 főutakat, amelyek mentén már ekkor nagy létszámú megszálló fegyveres csoportok működtek Idleb tartományban lezárva az Aleppo-Damaszkusz útvonalat.

aleppo térkép

2014. májusában Aleppo városától keletre a hadsereg egységei felszabadították a Shejkj Nadzsar ipari negyedet és az ottani gyáregységeket, valamint megtörték a Központi Börtön körüli ellenséges ostromzárat. A börtönt katonák egy kontingense és a fogvatartottak védték a támadó terroristák ellen másfél éven át. 2015. februárig a kormányerők felszabadították a várostól északra lévő Handarat települést (nem azonos a Handarat táborral) és Deir Zejtunt. 2015. november-december hó folyamán a kormányerők felszabadították az Aleppotól keletre, a Kwejersz légi bázis körüli falvakat és az Aleppo Hőerőművet. A város körül 500 négyzetkilométernyi terület tisztult meg. 2016. februárjában sikerült Aleppotól északra a terroristák utánpótlási vonalát elvágni a török határ felől (Bab El-Szalame). Hardatin, Ratian és Muaraszat Al-Khan és Tell Dzsibbin felszabadításával Al-Zahra és Nubl városok három év ostrom után, újra összeköttetésbe kerültek a központi területekkel.

2016 június végén kezdődött az észak-aleppoi offenzíva, amelynek során a kormányerők és a szövetségeseik elfoglalták az Al-Mallah gazdaságok és az Al-Castello főútvonal körzetét és az Al-Khalidijeh kerületet, elzárva ezzel az Aleppo város keleti negyedeit megszállva tartó vahhabita terroristákat az utánpótlástól. A harcok most a Handarat menekülttáborban és az Al-Lajramun kerület ellenséges kézben maradt részein zajlik. A keleti negyedekbe zárt vahhabita terroristák a nyugati kerületekbe zsúfolódott lakosságon töltik ki haragjukat. A terroristák ezért fizetni fognak, nem menekülnek, nem lesz számukra irgalom.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑