Cadmus fordítás Cadmus

Hadifoglyokat cseréltek a felek a Hegyi-Karabahban harcoló felek

Örményország és Azerbajdzsán hadifoglyokat cserélt egymással a dél-kaukázusi Hegyi-Karabah régiójában vívott háború után másfél hónappal.

Az orosz közvetítéssel létrejött fogolycsere alkalmából két azerbajdzsáni és négy örmény állampolgár térhetett vissza hazájába – közölte Rusztam Muradov, a helyszínen szolgálatot teljesítő orosz békefenntartók parancsnoka az Interfax orosz hírügynökség hétfői jelentése szerint.

A felek december közepére több mint 50 hadifoglyot cseréltek ki egymással. Tigran Avinján örmény miniszterelnök-helyettes hétfőn közölte, hogy négy örmény hadifogoly tért haza Oroszország és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) közvetítésével.

Az Örményország és Azerbajdzsán között Hegyi-Karabahért vívott háború szeptember 27-én újult ki ismét, és november 9-ig tartott. Azerbajdzsán számos területet visszaszerzett, amelyeket még a kilencvenes évek elején vesztett el. A legutóbbi konfliktusban több mint 4700 ember halt meg, többségében katonák.

Mindeközben újabb állítólagos incidens rázta meg a térséget. Az azeri védelmi minisztérium szerint örmények megöltek egy azeri katonát, további egyet pedig megsebesítettek vasárnap. Beszámolók szerint örmény katonák is életüket vesztették.

A hegyi-karabahi térség védelmi minisztériuma az azeri fél állítását “propagandisztikus provokációnak” minősítette. “Egyetlen lövést sem adtak le örmény oldalról” – fogalmazott a tárca egy közleményben. Eleinte egymásnak ellentmondó információk jelentek meg az állítólagosan megölt személyeket illetően.

A tűzszünetet több mint két hete már megsértették: több ember vesztette életét vagy sebesült meg egy lövöldözés során egy katonai állásnál Hegyi-Karabahban. Örményország és Azerbajdzsán egymást vádolta a feszültség újbóli kiéleződésével.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑