Cadmus fordítás Cadmus

Hadsereghez hű egyiptomi fegyvereseket végzett ki az Iszlám Állam

2017. 05. 12.

Vélhetően az egyiptomi hadsereghez hű tizenöt fegyverest végzett ki az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet az Észak-Sínai Kormányzóság területén – jelentette a szervezet csütörtökön kiadott közleményében, melynek hitelességét még vizsgálják.

A közlemény kapcsán az IÁ az Instagram közösségi portállon tett közzé bejegyzést, melyhez képeket is mellékelt. Ezeken hét, civil ruhás holttest látható egy sivatagos területen.

A 2014-ben az IÁ-nak hűséget fogadott Sínai Tartomány (Wilayat Sinaa) szélsőséges csoport és a terrorszervezet szócsövének számító Amak hírügynökség beszámolója szerint a “kalifátus katonái” szerdán fogták el a fegyvereseket, miután csapdába csalták őket az Észak-Sínai Kormányzóság nyugati részén.

Habár az egyiptomi hatóságok sohasem tettek említést a hadsereg oldalán az IÁ ellen harcoló félkatonai fegyveres csoportok létezéséről, a milíciák jelenlétére számos alkalommal tett utalást több helyi sajtóforrás is.
A terrorszervezet közleménye szerint a dzsihadisták tizenöt “hitehagyottat” lőttek agyon, és több embert megsebesítettek a támadás során.

Az IÁ nem sokkal azután adta ki közleményét, hogy az egyiptomi hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy a csoport búvóhelyeit célzó bevetése során négy feltételezett szélsőségessel végzett a Sínai-félsziget középső részén. A hadseregnek ezen kívül sikerült megsemmisítenie a szélsőségesek egyik járművét és motorkerékpárját is. Az egyiptomi hadsereg jelentésében viszont nem esik szó azokról az áldozatokról, akikre az IÁ utal közleményében.

A bevetés kapcsán az Amak arról számolt be, hogy a dzsihadistáknak szerdán “egy robbanószerkezettel” sikerült “megsemmisíteniük a hadsereg egyik tankját”, további részletekkel azonban nem szolgált a terrorszervezet szócsöve.
A Sínai Tartomány (Wilayat Sinaa) “székhelyének” számító Észak-Sínai Kormányzóságban 2014-ben vezettek be szükségállapotot azután, hogy a kormányzóság egyes részein kettős merényletet követtek el, melyben 33 katona vesztette életét. A szükségállapot jelenleg is érvényben van.

Egyiptom áprilisban három hónapos szükségállapotot jelentett be az egész ország területére azután, hogy Egyiptom északi részén, Tantában és Alexandriában két öngyilkos merényletet követtek el kopt templomok ellen, melyben legalább 46-an haltak meg és mintegy 100-an sebesültek meg. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

Orientalista.hu – (MTI, ATV)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑