Cadmus fordítás Cadmus

Hajlando a Hamasz tárgyalni a Fatahhal

A Gázai övezetet uraló Hamász (Iszlám Ellenállási Mozgalom) radikális palesztin szervezet szombaton közleményben nyilvánította ki készségét, hogy tárgyalásokat kezdjen riválisával, a Ciszjordániát kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah palesztin mozgalommal.

A Reuters Kairóból keltezett híre megerősíti azt a korábbi információt, miszerint a Hamász kész a megbékélésről tárgyalni Mahmúd Abbász palesztin elnök pártjával, a Fatahhal. Az erről szóló megállapodásról az egyiptomi fővárosban folytatták a tanácskozásokat, beleértve az ezzel kapcsolatos megegyezésben foglaltak végrehajtásának mechanizmusát.
A hírek szerint a Hamász kész feloszlatni saját közigazgatási szervét a Gázai övezetben, lehetővé téve egy közmegegyezésen alapuló kormányzatnak, hogy átvegye az irányítást az enklávé területén. A Hamász emellett az összes palesztin politikai frakció részvételével tartott konferencia összehívását sürgette, amelyet követően választásokat helyezett kilátásba egy új, palesztin egységkormány létrehozására.

Bár a Fatah és a Hamász egy sor kérdésben már korábban is képes volt megállapodásra jutni, eddig a két legnagyobb és rivális palesztin frakció nem tudta rendezni vitáit, és helyreállítani Ciszjordánia és a Gázai övezet politikai egységét.

A Hamász 2006-ban nyerte meg a parlamenti választásokat a Gázai övezetben, ami a palesztin politikai közélet kettészakadásához vezetett, majd a Hamász a következő évben hatalmába kerítette az enklávét.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑