Cadmus fordítás Cadmus

Halálbrigádot fognak felállítani a tálibok

2022. 01. 20.

A lázadókból avanzsált afganisztáni vezetők döntése értelmében külön brigádja lesz a hadseregnek az öngyilkos merénylőknek.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője bejelentette, hogy az úgynevezett „mártírbrigádok” közvetlenül a védelmi minisztérium irányítása alatt lesznek és „különleges hadműveleteknél” fogják bevetni őket – írta meg az Asia Timesra hivatkozva a Liner.hu.

Az öngyilkos merénylők, valamint a mártíromság koncepciója központi eleme volt a táliboknak az elmúlt két évtized során, nem egy alkalommal céloztak meg amerikai, brit és afgán kormányerők kezében lévő célpontokat a terroristáikkal.

Az már egy másik kérdés, hogy a tálibok egészen pontosan mit értenek az alatt, hogy különleges hadműveletek során fogják bevetni őket. Az Asia Times elemzése arra utal, hogy az Afganisztánban felbukkanó ISIS-Khorasan ellen vehetik hasznát a „mártíroknak”.

Az Iszlám Állam afgán szekciója egyre nagyobb fejfájást okoz a táliboknak, több terrorcselekményt is elkövettek a szervezet hatalomátvétele óta. Ebből a legemlékezetesebb, amikor a mentőakciók során a Hamid Karzai Reptéren robbantottal, 200-nál is több ember halálát követelve ezzel.

Az öngyilkos merénylők a globális terrorizmus egyik legfontosabb eszközei lettek, esetenként pedig gyermekeket is felhasználtak – erre volt példa Afganisztánban és Nigériában is. Nem véletlen, hogy egy független afgán jogvédő szervezet vezetője „ijesztőnek” titulálta a tálibok bejelentését.

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑