Hamarosan felállhat az új szíriai alkotmányozó bizottság

Napokon belül felállítják az új szíriai alkotmányozó bizottságot – közölte Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

A testületnek kulcsszerepet szánnak egy új alaptörvény kidolgozásában, a következő választások megtartásában és a 2011 óta zajló polgárháború lezárásában Szíriában. A török külügyminiszter közölte: Törökország lendületet akar adni a szíriai háború politikai megoldását célzó, ENSZ vezette genfi folyamatnak, miközben előmozdítják az asztanai hármak (Moszkva, Teherán és Ankara) irányította asztanai és szocsi folyamatot.

A napokon belül felálló alkotmányos bizottságban helyet kapnak a civil társadalom képviselői, Bashar Al-Assad szíriai elnök rendszerének támogatói és az ellenzék is mondta Cavusoglu.

Mind az ENSZ, mind az asztanai hármak elkötelezettségüket hangoztatják az alkotmányozó testület létrehozásában, ezt tekintik a konfliktus békés, politikai megoldása egyik alapkövének. Bashar Al-Assad szíriai elnök azonban korábban többször leszögezte: ez a szíriaiak saját ügye, az ENSZ és a közvetítő három ország még csak nem is segíthet az alkotmány újraírásában.

A török külügyminiszter több részletet nem osztott meg az állítása szerint hamarosan létrejövő bizottságról. Mindazonáltal elmondta: Ankara rendszeresen egyeztet Iránnal, Oroszországgal, Jordániával és Irakkal Szíriáról, egyebek közt a „hosszú távú szíriai stabilitás kérdéséről”.

Közölte: Törökország nagy jelentőséget tulajdonít a menekültek hazatérésének, amihez az Európai Unió támogatása is szükséges. Ankara kezdeményezésére ezért március 14-én konferenciát rendeznek a témában Brüsszelben.

Cavusoglu korábban a Hürriyet török lapnak elmondta, hogy február 14-én tartják az asztanai hármak következő, államfői szintű tanácskozásukat az oroszországi Szocsiban.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az alkotmányozó bizottság felállításáról szóló döntést tavaly januárban hozták meg Szocsiban, az Oroszország által rendezett, úgynevezett szíriai nemzeti párbeszéd kongresszusán. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter akkor azt mondta: a szóban forgó bizottság Genfben végzi majd a munkáját.

Akkori jelentések szerint a szíriai ellenzék nagy része és a kurdok is bojkottálják a konferenciát, bár a szervezők adatai szerint az eseményre mintegy 1500 küldött érkezett állítólag a szíriai társadalom különböző csoportjainak a képviseletében. A testület létrehozásában mindeddig nem történt kézzel fogható előrelépés.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑