2018. 05. 24.

Hamenei: Az atomalku felmondása mutatja, hogy Irán nem tárgyalhat Washingtonnal

Az Irán nukleáris programjáról kötött többhatalmi megállapodás amerikai részről való felmondása bizonyítja, hogy Teherán nem tárgyalhat Washingtonnal: az Egyesült Államok mindig is megtett minden tőle telhetőt, hogy megbuktassa a teheráni rezsimet, de mint korábban, úgy a jövőben is meg fogják akadályozni ebben – jelentette ki Ali Hamenei iráni legfőbb vallási és politikai vezető szerdán, aki szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy Franciaország, Németország és Nagy-Britannia gyakran követték Washingtont kényes ügyekben.

Az iráni vezető szerint az Egyesült Államok alapvetően és mélyen ellenséges Iránnal szemben. „A jelenlegi amerikai elnök ugyanarra a sorsra fog jutni, mint elődei, Bush és a neokonzervatív Reagan, és el fog tűnni a történelemből” – tette hozzá Hamenei Donald Trumpra utalva.

Mint mondta, nincs kétsége afelől, hogy Irán legyőzheti az Egyesült Államokat, amennyiben az iráni tisztségviselők teljesítik kötelezettségeiket. Hamenei szerint Irán békére törekszik Európával az úgynevezett atomalku megmentésére. Ugyanakkor az iráni vezető hangsúlyozta: a tapasztalat azt mutatja, hogy Franciaország, Németország és Nagy-Britannia gyakran követték Washingtont kényes ügyekben.

„Nem akarunk vitába bonyolódni Európával, de ez a három ország bizonyította, hogy a legkényesebb kérdésekben Amerikát követik” – mutatott rá. Hamenei szerint a történelem bizonyítja Teherán számára, hogy a “rugalmasság ellenségeivel csak vakmerőbbé teszi őket”.

Hamenei ezzel George W. Bush volt amerikai elnök 2002-es nyilatkozatára utalt, amelyben a “gonosz tengelyének” tagjaként bélyegezte meg Iránt. Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda a nap folyamán figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok kormánya a megbuktatott Szaddám Huszein iraki diktátor sorsára jut, ha megtámadja Iránt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a napokban „a történelem legkeményebb szankcióit” helyezte kilátásba arra az esetre, ha Irán nem szab gátat regionális és katonai befolyásának.

Az Irán, a nagyhatalmak és Németország között 2015-ben létrejött egyezség értelmében a perzsa állam korlátozta atomprogramját, a nemzetközi közösség pedig feloldotta az iszlám köztársaság ellen bevezetett szankciók nagy részét. Donald Trump amerikai elnök már választási kampányában bírálta és elhibázottnak nevezte az iráni atomalkut, és idén május elején határozott arról, hogy az Egyesült Államok kilép a megállapodásból.

Orientalista.hu – MTI

, , , , ,
Back to Top ↑