Cadmus fordítás Cadmus

Hamenei: Nem maradnak válasz nélkül az iráni olajipart sújtó amerikai szankciók

2019. 04. 25.

Nem marad válasz nélkül az, hogy az Egyesült Államok szigorította a szankciókat az iráni olajipar ellen – figyelmeztetett szerdán Teheránban Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője.

A Twitter közösségi oldalra feltett üzenetében az ajatollah azt írta, az Egyesült Államoknak tudnia kell, hogy ellenséges intézkedései nem maradnak válasz nélkül, és az iráni nép nem fogja ölbe tett kézzel nézni az ellenséges tevékenységet. A vallási vezető nem részletezte ugyanakkor, hogy milyen lehet az iráni válaszlépés.

Mint hangoztatta, nem vezetnek sehova az iráni olaj eladásának bojkottálására irányuló amerikai erőfeszítések. „Eddig is annyi olajat exportáltunk, amennyi szükséges volt, és amennyit akartunk” – tette hozzá Hamanei. Az Egyesült Államok vágyálmait véli valóra válni, amikor azt hiszi, hogy leállította az iráni olajexportot, az erős iráni nemzet és éber vezetői azonban, ha keményen munkálkodnak, áttörik a blokádot. Washington gazdasági téren térdre akarja kényszeríteni Teheránt, de tudnia kell, hogy ezt az irániak nem hagyják – írta a vallási vezető.

Az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, nem fogja meghosszabbítani az iráni olaj vásárlási engedélyét nyolc országnak – Kína, India, Olaszország, Görögország, Japán, Dél-Korea, Tajvan és Törökország -, amelyek eddig importálhattak kőolajat Irántól a novemberben hozott amerikai szankciók ellenére. Washington szerint május 2-ig folytathatják vásárlásaikat, utána viszont ezt nem fogja elnézni. A Fehér Ház a döntést azzal magyarázta, hogy a cél Irán olajexportját nullára csökkenteni, és így megfosztani a perzsa államot alapvető bevételi forrásától.

Washington közlése szerint a nemzetközi olajpiacon az iráni olaj nélkül is kielégítődik a kereslet.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑