Hamenei szkeptikus a Nyugattal folytatandó újabb tárgyalásokkal kapcsolatban

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője kedden szkeptikusan nyilatkozott a Nyugattal folytatandó újabb tárgyalások kilátásait illetően.

Az állami televízióban nyilatkozva Hamenei a 2015-ös többhatalmi nukleáris megállapodásra utalva kijelentette, hogy egykor megpróbálkoztak a szankciók feloldásával, éveken át tárgyaltak, de ez nem vezetett sehová.

“Ők (a Nyugat) beavatkoznak a regionális ügyekbe, nekünk meg azt mondják, hogy ne avatkozzunk be. És miközben Franciaország és Nagy-Britannia nukleáris rakétákkal rendelkeznek, nekünk megtiltják, hogy rakétáink legyenek…

Először nekik kell helyreigazítaniuk magukat” – hangoztatta az iráni vezető, aki régóta bírálta a nyugati országokkal folytatott tárgyalásokat, bár áldását adta az úgynevezett atomalkura.

Ali Rabiei iráni kormányszóvivő kedden arról számolt be, hogy külföldi vállalatok már arra készülnek, hogy visszatérjenek Iránba.

“Újabban felélénkültek a kapcsolatok külföldi vállalatokkal iráni jelenlétükről, illetve irodák nyitásáról” – hangsúlyozta Rabiei a kormányzati honlapon élőben közvetített sajtótájékoztatóján.

“Az elnyomó szankciók feloldásával és Trump távollétével bizonyára növekedni fog a külföldi cégek jelenléte és befektetési hajlandósága Iránban” – emelte ki a kormányszóvivő.

Egy európai diplomata ugyanakkor megjegyezte, hogy a vállalatok még mindig bizonytalanok az iráni viszonyok átláthatatlansága miatt és nem biztos, hogy a cégek visszacsalogatásához elegendő lesz, ha következő amerikai elnök feloldja a büntetőintézkedéséket.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt, aki a szavazatok összesítése alapján győzelemre áll az amerikai elnökválasztáson, azt ígérte, hogy újra csatlakozik az alelnöksége idején kötött 2015-ös megállapodáshoz, ha Irán szintén visszatér vállalt kötelezettségeinek teljesítéséhez.

Az iszlám köztársaság jelezte, hogy kész maradéktalanul végrehajtani az egyezményt, amennyiben a következő amerikai elnök feloldja a Teherán ellen hozott szankciókat.

Diplomaták és elemzők azonban nem tartották valószínűnek, hogy ez hamarosan megtörténhet, arra számítva, hogy az egymással szemben bizalmatlan felek további vállalásokat akarnak majd kicsikarni egymástól.

Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában egyoldalúan kiléptette országát az atomalkuból, és ismét széles körű szankciókkal sújtotta a teheráni vezetést.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑