Cadmus fordítás Cadmus

Haníje: új palesztin stratégiára van szükség az amerikai döntések nyomán

2018. 01. 24.

Új palesztin stratégiára van szükség a Jeruzsálem státuszára vonatkozó amerikai döntések nyomán – jelentette ki kedden a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin szervezet vezetője, aki ezzel kapcsolatosan egy összpalesztin – a diaszpóra képviselőit is magában foglaló – találkozó összehívását kérte.

A Gázai övezet székhelyében tartott sajtótájékoztatóján Iszmáil Haníje kijelentette: a közel-keleti körútja alkalmából Jeruzsálemben tartózkodó Mike Pence amerikai alelnök „nem szívesen látott” vendég, a kneszet előtti előző napi beszéde pedig „bizonyítja, hogy az Egyesült Államok stratégiai szövetségben áll a cionista entitással”.

A Hamász vezetője azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „kárt okoz a térségnek, hogy szavatolja az izraeli érdekeket és a megszállást… és likvidálja a palesztin ügyet”.

Az iszlamista vezető szerint azóta, hogy az amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, Washington megszűnt „tisztességes közvetítőnek lenni a békefolyamatban”.

A palesztinoknak olyan keretet kell kidolgozniuk, amely „kihívást” jelent az amerikai és izraeli döntések számára, ezért találkozóra hív minden palesztin a közös program kidolgozása céljából – mondta Haníje.

„Készek vagyunk bármely arab fővárosba elmenni, hogy megtartsuk ezt a konferenciát”

– közölte a Hamász vezetője.

Haníje Kairót javasolta a találkozó színhelyének, szerinte ugyanis „Egyiptom a palesztin megbékélési folyamat pártfogója”.

A Hamász vezetője szerint a stratégiának a szervezet és a Fatah közötti megbékélési folyamat jövőbeli előrehaladásán kell alapulnia, tartalmaznia kell egy megállapodást az ellenállás minden formájáról – a fegyveresről is – és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet reformjáról.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Kelet-Jeruzsálemet és Ciszjordániát. Donald Trump a múlt hónapban jelentette be, hogy elismeri Izrael fővárosának Jeruzsálemet. A zsidók szerint Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, míg a palesztinok annak keleti, Izrael által megszállt részén képzelik el leendő államuk központját.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑