Cadmus fordítás Cadmus

Haríri kijelölt libanoni miniszterelnök lemond a kormányalakításról

2021. 07. 17.

Lemond a kormányalakításról Szaad Haríri – ezt a kijelölt libanoni miniszterelnök csütörtökön jelentette be, kilenc hónappal a kinevezése után.

Libanon történelmének legsúlyosabb társadalmi és gazdasági válságát éli. Harírit 2020 októberében nevezték ki kormányfőnek, és a szükséges – így a súlyos nemzetközi adósság csökkentésére alkalmas – reformok meghozatalára képes csapatot kellett volna összeállítania.

Haríri csütörtökön újságírókkal közölte, hogy találkozott Michel Aun államfővel, aki változtatásokat követelt a kormánylistán, de ezeket a kormányfőjelölt elutasította.

“Nyilvánvaló, hogy (Michel Aun) álláspontja nem változott a kérdésben, és így nem fogunk tudni megállapodni” – tette hozzá Haríri.

Aun és Haríri többször is nyilvánosságra hozta az elmúlt hónapokban a nézetkülönbségeiket, egyebek mellett egy márciusi találkozó után, amelyen heves vádaskodások hangzottak el.

Haríri azt vetette az elnök szemére, hogy egy vétójoggal rendelkező kisebbséghez ragaszkodva gátolja a kormány megalakítását, és felekezethez, illetve párthoz való hovatartozás alapján kívánja elosztani a tárcákat. Haríri viszont továbbra is azt hangsúlyozta, hogy szakértői kormány megalakításához ragaszkodik.

A háromszoros miniszterelnök Szaad Harírit 2020. október 22-én jelölték kormányfőnek, egy évvel azután, hogy az utcai tiltakozások hatására lemondott.

Az ügyvivőként működő jelenlegi kabinet a bejrúti kikötőben 2020. augusztus 4-én történt pusztító robbanás után mondott le. A detonációban több mint kétszázan haltak meg, több mint hatezer-ötszázan sebesültek meg.

A kikötői raktárban elővigyázatlanul tárolt több tonna ammónium-nitrát kigyulladása okozta a robbanást. A helyi vizsgálat azóta sem vezetett eredményre, egyetlen érintettet sem vontak felelősségre.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑