Cadmus fordítás Cadmus

Harmincegy éves a Hamasz (videó)

2018. 12. 17.

Százezrek gyűltek össze vasárnap Gázavárosban, zöldbe borítva az utcákat, hogy megünnepeljék a Hamasz iszlamista  palesztin szervezet alapításának 31. évfordulóját. A nagy esemény tiszteletére az iskolák és az egyetemek zárva tartottak, hogy a tanulók résztvehessenek az ünnepségen.

A palesztin szervezet politikai szárnyának vezetője, Ismail Haniyeh a tömeg előtt mondott beszédében azt állította, hogy a katonai szárny fokozottan felügyeli az övezetet biztonságát, miután novemberben izraeli katonák egy csoportja egy fedett akció közben lelepleződött Dél-Gázában, tűzharc tört ki, mely során egy izraeli tiszt és hét gázai fegyveres meghalt.

Másnap került sor a legsúlyosabb összecsapásra Izrael és az övezet fegyveres szervezetei között a 2014-es gázai háború óta. 25 óra leforgása alatt gázai fegyveresek 460 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki Dél-Izraelre.

Haniyeh figyelmeztette Izraelt, hogy a zsidó állam katonái ha a jövőben belépnek Gázába halálra vagy rabságra számíthatnak.

“A katonai szárny ismeri a be- és kilépési pontokat, amiken keresztül az izraeli különleges erők beszivárogtak.”

Haniyeh továbbá megígérte, hogy kiszabadítja az izraeli börtönökben ülő palesztin foglyokat. A zsidó állam jelenleg több mint 5000 palesztint tart fogva.

“A mai felvonuláson részt vevő tömegek adják a legjobb választ az ellenünk harcolóknak és ránk blokádot kiszabóknak,” mondta Haniyeh. “Ma a palesztin nép azt mondja, hogy az ellenállást választja.”

Haniyeh továbbá elítélte az Izrael és némely arab állam közötti egyre javuló kapcsolatok jelenségét, majd Avigdor Liberman lemondásáról beszélt és kigúnyolta az Egyesült Államok és Izrael kísérletét a Hamász elítélésére az ENSZ-ben, mely kudarccal végződött.

“Liberman elesett és a (palesztin) ellenállás megmaradt, és az amerikaiak Izraellel együtt megpróbáltak legyőzni minket az ENSZ-ben, és végül saját magukat győzték le.”

Újkelet.live

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑