Cadmus fordítás Cadmus

Három év börtön az egyiptomi exelnök fiának

2017. 10. 27.

Három év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy egyiptomi bíróság Mohamed Murszi volt elnök egyik fiát. A vád szerint zsebkés volt a megbuktatott államfő fiánál, de a helyi előírásokat megsértve nem volt hozzá engedélye.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a rendőrök tavaly decemberben találták meg Oszama Murszinál a zsebkést, mikor egy édesapja megbuktatása elleni, 2013-as tiltakozás miatt letartóztatták. Murszi híveinek tüntetései sokszor halálos áldozatokkal járó erőszakba torkollottak.

A MENA egyiptomi hírügynökség jelentése szerint Oszama Mohamed Murszi ügyvédje közölte: védencét „tőrbe csalták”, miután vitába keveredett egy rendőrtiszttel, a fiatalember megmotozása és letartóztatása pedig alkotmányellenes volt. A hírekből ugyanakkor nem derült ki, hogy az ügyvéd állítása mit jelent: nem is volt kés a vádlottnál, avagy valamilyen más módon tették lóvá, esetleg elhelyezték nála a szúrószerszámot.

Mohamed Murszi a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet színeiben nyerte az észak-afrikai ország 2012-es első szabad elnökválasztását. Egy évvel később azonban – részben Murszi-ellenes tömeges tüntetések nyomán – a hadsereg megbuktatta, és Abdel-Fattáh esz-Szíszi védelmi miniszter vette át helyét.

A Muzulmán Testvériséget pedig betiltották és azóta is üldözik Egyiptomban, a pánarab szervezet több száz tagját és követőjét ítélték halálra vagy sújtották súlyos börtönbüntetéssel. Murszi volt elnök jelenleg 20 éves börtönbüntetését tölti erőszakra való felbujtásért.

Az ítélet szerint Murszi erőszakos összecsapásokra buzdította híveit az ellene tüntető tömeggel a 2012-es év végén. A megbuktatott államfőre emellett egy 25 éves börtönbüntetést is kiszabtak bizalmas dokumentumok Katarnak történt kiszivárogtatása miatt.

Orientalista.hu – HírTV, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑