Három kegyetlen szeptemberi fotó is bizonyítja a mianmari népirtást – videó 18+

A Reuters rekonstruálta tíz rohingya férfi tavaly szeptemberi kivégzésének történetét három fotó segítségével, amelyeket a helyszínen, egy Inn Din nevű faluban készített az egyik buddhista lakó. A tíz férfi között két diák is volt. A Reuters két újságíróját őrizetbe vette a mianmari rendőrség, amikor a brutális kivégzés részleteinek feltárásán dolgoztak.

A mianmari rohingya kisebbség tragédiáját nemcsak a túlélők beszámolójából ismerhette meg világszerte a közvélemény, hanem akkor is, amikor többen követelni kezdték, hogy a történtek miatt vonják vissza Aun Szan Szú Kjí mianmari vezető Nobel-békedíját, mert eleinte mintha tétlenül nézte volna a rohingyák lemészárlását. És a későbbi nyilatkozatai sem voltak feltétlenül meggyőzőek.

A Reuters munkatársai három fotóból kiindulva derítették fel tíz rohingya férfi szeptember 2-i kivégzésének körülményeit. Ezzel egyben újabb bizonyítékot szolgáltattak ahhoz, hogy a mianmari katonák néhány hónapja módszeresen kezdték lemészárolni és elüldözni a Mianmar nyugati részén élő rohingyákat.

Az ENSZ szerint népirtás történt a buddhista többségű Mianmarban, az Egyesült Államok is etnikai tisztogatásnak nevezte a történteket, a mianmari kormány viszont állította: a rohingya lázadók elleni hadműveletről van szó.

A Rakhina államban található Inn Din faluban az ott élő buddhisták és a mianmari katonák végeztek ki szeptember 2-án tíz rohingya férfit. Volt köztük két diák, akik a 20. évüket sem töltötték be, az egyikük gyógyszertárat szeretett volna nyitni. Egy iszlámtanár is az áldozatok között volt, a többiek halászként, kereskedőként próbálták eltartani a családjukat. Az egyiknek öt, a másiknak nyolc, egy harmadik férfinak kilenc gyereke volt.

Elfogásuk után egymás mellé térdeltették őket, a kezüket hátrakötözték. Ekkor készült az első fotó. A második fotón is térdeltek, feltett kezekkel, már félmeztelenek voltak, nem sokkal később ölték meg őket. Legalább kettőt közülük buddhista falubeliek vertek agyon. A többieket a katonák lőtték agyon, miután végignézették velük a sírjuk megásását – mondták a Reutersnek a kivégzett rohingyák buddhista szomszédai, akik a sírt ásták.

A hírügynökségnek egy 55 éves nyugalmazott katona a falu buddhista közösségéből azt mondta: látta a kivégzést, mindegyik férfi legalább két-három lövést kapott. Volt, aki még élt, amikor eltemették.

Tavaly augusztus óta majdnem 690 ezer rohingya menekült el a lakóhelyéről Mianmarban a szomszédos Bangladesbe. Inn Din faluban körülbelül hatezer rohingya élt korábban, de senki sincs már ott közülük.

A Reuters megtalálta a tíz lemészárolt férfi hozzátartozóit bangladesi menekülttáborokban. Ők azonosították az áldozatokat a fotók alapján, amelyeket egy idősebb falubelitől kapott a hírügynökség a buddhista közösségből. Azt nem tudni, hogy a fotók készítője ugyanaz a személy-e, aki a mészárlásról is beszélt az újságíróknak.

A mianmari hatóságok fülébe jutott, hogy a Reuters az Inn Dinben történt mészárlás felgöngyölítésén dolgozok, és letartóztatták a hírügynökség két burmai munkatársát december 12-én. Állítólag azért, mert bizalmas dokumentumokat szereztek meg. A mianmari hadsereg végül január 10-én végül közleményben ismerte el a tíz rohingya férfi kivégzését.

Orientalista.hu – HVG

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑