Három közeli rokonát is kinevezte Srí Lanka új kormányába az ország elnöke

Megalakult szerdán az új Srí Lanka-i kormány, az új miniszterek közt van Gotabaja Radzsapaksza államfő két testvére, valamint egy unokaöccse is.

A 26 tagú kormány vezetője Mahinda Radzsapaksza, az elnök bátyja lett, aki a pénzügyi, a városfejlesztési és a buddhista ügyekért felelős minisztériumot is vezeti.

Gotabaja Radzsapaksza másik fivérét, Csamal Radzsapakszát a vízügyi minisztérium élére nevezték ki, az új ifjúsági és sportminiszter pedig az elnök unokaöccse, Namal Radzsapaksza lett.

A kormány igazságügyi minisztere az elnököt korábban egy korrupciós ügyben a bíróság előtt védő Ali Szabri ügyvéd lett.

A Radzsapakszáék tömbje, a Népi Front Koalíció a múlt héten kétharmados többséget szerzett a Srí Lanka-i parlamenti választásokon, így a 225 parlamenti helyből 146-ot tudhat magáénak.

Mivel szövetségesei legalább öt további mandátumot szereztek, a kormánypártnak meglesz a kétharmados többsége, bebiztosítva a tavaly novemberben megválasztott Gotabaja Radzsapaksza elnök hatalmát is.

Ezzel megnyílik az út a tervezett alkotmánymódosítás előtt, amellyel a kormányzó párt az államfő mandátumai számára vonatkozó korlátozás eltörlésére, illetve hivatali jogköreinek kiszélesítésére készül.

Az ellenzék kétségbe vonja a hivatalos adatokat, elemzők pedig rámutatnak arra, hogy amennyiben az alkotmánymódosítást megszavazzák, könnyen alakulhat ki hatalmi harc a Radzsapakszák közt a kormányon belül.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑