Három napos tűzszünetet hirdettek az afganisztáni tálibok az áldozati ünnepre

Három napos tűzszünetet hirdettek július 31-ével kezdődően az afganisztáni tálibok az Íd al-Adhá áldozati ünnepre – jelentette be a kabuli kormány ellen fegyveres harcot folytató szélsőségesek szóvivője kedden.

“Annak érdekében, hogy népünk boldogan és meghitten tölthesse el az ünnepet, a hadműveletek leállítására utasítottuk harcosainkat” – közölte Zabihullah Mudzsáhid Twitter-oldalán.

Ugyanakkor hozzátette, hogy amennyiben a tálibokat támadás éri a kormányerők részéről, úgy azt meg fogják torolni.

Nem sokkal korábban tűzszünetre szólította fel a radikális iszlamista tálibokat Asraf Gáni afgán elnök Kabulban mondott beszédében, tekintettel a július 31-én kezdődő áldozati ünnepre, melyet annak az emlékére tartanak, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek.

Az afgán elnök hangsúlyozta, hogy a béketárgyalások előfeltételeként szolgáló fogolycseremegállapodást is gyorsan le szeretnék bonyolítani. Mint emlékeztetett rá, a február 29-én Dohában az Egyesült Államok és a tálibok között aláírt megállapodás megkötése óta 3560 afgán katona vesztette életét, és 6781-en sebesültek meg a lázadókkal vívott harcokban.

Az ENSZ szerint az első félévben több 1200 civil halt meg a konfliktusban.

A dohai megállapodás egyebek közt az afgán kormány és a radikálisok közti tárgyalások megkezdését is előirányozza. E tárgyalások azonban mostanáig nem bizonyultak sikeresnek, elsősorban a fogolycsere akadozása miatt, amelyet az egyezmény szintén szorgalmaz.

A tálibok mindemellett közölték, hogy nem céljuk egyeduralom kiépítése Afganisztánban.

“Továbbra is az a világos üzenetünk, hogy nem törekszünk egyeduralomra, mert a különböző afgán törzsek és nemzetiségek rá vannak utalva egymásra” – hangoztatta Hajbatulla Ahundzada tálib vezető a közelgő ünnep alkalmából tett nyilatkozatában.

Ugyanakkor leszögezte: a tálibok célja egy tisztán iszlám kormány alakítása, bár azt nem részletezte, ez miben különbözne a jelenlegi Afganisztáni Iszlám Köztársaság vezetésétől.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑