Cadmus fordítás Cadmus

Három terrorizmus vádjával elítélt férfit végeztek ki Irakban

2021. 12. 15.

Irakban kivégeztek három, terrorizmus vádjával elítélt férfit egy dél-iraki börtönben kedden – erősítette meg két biztonsági személyzeti forrás az AFP francia hírügynökségnek.

Az akasztással végrehajtott kivégzésre Násziríja város börtönében került sor, általában itt hajtják végre az iraki halálos ítéleteket – mondta a téma érzékenysége miatt névtelenül nyilatkozó első forrás.

Mint minden kivégzést Irakban, ezt az ítéletet is Barham Száleh köztársasági elnök hagyta jóvá, aki azonban személyesen ellenzi a halálbüntetést.

A biztonsági személyzeti forrás szerint az egyik kivégzett férfit azért ítélték halálra, mert 2013 nyarán részt vett egy autóba rejtett pokolgéppel  végrehajtott robbantásban Naszirijában.

A második férfit a közép-iraki Kerbala tartományban végrehajtott hasonló támadásért ítélték el, ennek időpontja azonban nem ismert.

A 2017-ben legyőzött Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet még 2014-es megerősödését követően több éven át Irak területének egyharmadára kényszerítette rá rémuralmát.

Az AFP összesítése szerint a mostani kivgézésekkel együtt 2021-ben legalább 17, terrorizmusért elítélt embert végeztek ki Irakban.

Az iraki igazságszolgáltatás mind a terrorista bűncselekményeket, mind a szándékos emberölést a mai napig halálbüntetéssel sújtja.

Origo.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑