Három újabb településre enged be segélykonvojokat a szíriai kormány

A szíriai kormány engedélyezte az ENSZ-nek, hogy segélyszállítmányt küldjön a háború sújtotta ország további három ostromlott településére – közölte Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivője helyi idő szerint szerdán New Yorkban.

A tájékoztatás szerint a Szíriai Arab Köztársaság engedélye Darayara, Dumara és Al-Muaadamiyara vonatkozik. Ezek a fővároshoz, Damaszkuszhoz közeli helyek a kormány korábbi rendelkezése értelmében eddig csak korlátozottan kaphattak segélyt: általában élelmiszert nem, de például gyógyszert és gyermektápszert igen.

A körülzárt városban több terrorszervezet is jelen van, köztük az Al-Kaida, Iszlám Hadsereg és az Iszlám Államhoz lojális csoportok akik a civil lakosságot élőpajzsként használják.

Az ENSZ nemrég fordult azzal a kéréssel a damaszkuszi vezetéshez, hogy június folyamán humanitárius célból biztosítson számára hozzáférést 17 ostromlott helységhez. A szíriai kormány idáig 12 település humanitárius megsegítését hagyta jóvá.

A mostani döntéssel viszont már 15-re nőtt a segélyezhető települések száma, és már csak Homsz egyik negyede, Al-Waar és a Damaszkusz peremén található Zabadani maradt ki a sorból.

Továbbra is “opció marad” a segélyek levegőből való ledobása is, de ahhoz is szükség van a szíriai kormány engedélyére, ráadásul sokkal bonyolultabb művelet – hangsúlyozta a szóvivő.

Mint hozzátette, a cél azonban az, hogy minél több segélyt szárazföldi úton juttassanak el a rászorulóknak.

Az ENSZ szerint Szíriában jelenleg több mint 600 ezren élnek ostromgyűrűbe zárt övezetekben, és csaknem 4 millióan nehezen megközelíthető helyeken.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑