Cadmus fordítás Cadmus

Háromezer éves kikötőre bukkantak Egyiptomban

2019. 03. 27.

Háromezer éve működött kikötő maradványaira bukkantak régészek a felső-egyiptomi Asszuán közelében, a kikötőt a templomok és obeliszkek építéséhez szükséges kövek szállítására használták, írja az MTI.

Az egyiptomi műemlékvédelmi tárca keddi közlése szerint a Gebel el-Szilszila régészeti lelőhely közelében talált kikötő a 18. dinasztia idején működött, amely Kr.e. 1543 és 1292 között uralkodott.

A Gebel El-Szilszilánál bányászott köveket a karnaki és a Kom Ombó-i ősi templomok építkezéséihez használták – mondta Abdel-Monejm Szaid, az asszuáni és núbiai feltárásokért felelős igazgató.

Az újbirodalmi 18. dinasztia idején vált Egyiptom világbirodalommá, olyan neves uralkodók fémjelzik ezt a korszakot, mint III. Thotmesz, Hatsepszut vagy Tutanhamon. Ekkor épültek a híres karnaki templomok.

Egyiptom az elmúlt hónapokban egy sor jelentős régészeti felfedezést jelentett be abban a reményben, hogy fellendítheti idegenforgalmát, amely a 2011. évi arab tavaszt követő lázongások miatt jelentősen visszaesett.

Index.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑