Cadmus fordítás Cadmus

Háromezernél is kevesebb ISIS-katona lehet Irakban és Szíriában

2017. 12. 05.

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kevesebb mint háromezer dzsihadistája van már csak Szíriában és Irakban – közölte kedden az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció szóvivője, Ryan Dillon ezredes.

Dillon a katonai szövetség jelenlegi becsléseit tudatta, hozzátéve: a dzsihadisták továbbra is fenyegetést jelentenek, de a terrorellenes koalíció folytatja az általa támogatott fegyveres erők segítését a szunnita radikálisok legyőzésében.

Washington Szíriában az észak-iraki kurdok fegyveres erőit támogatja Damaszkusz és még inkább Ankara neheztelésének ellenére. Előbbi azt nézi rossz szemmel, hogy a kurdok kiterjedt területekre tettek szert Észak- és Délkelet-Szíriában, míg az ugyancsak jelentős kurd népességgel bíró Törökország a szíriai kurdok megerősödését akarja elkerülni.

Irakban az amerikai vezetésű koalíció a bagdadi kormányerőket és az észak-iraki kurdokat egyaránt támogatja.

A dzsihadisták főleg tavaly óta jelentős területeket vesztettek Szíria és Irak területén, ahol korábban egy Belgium nagyságú pszeudoállamot tudhattak magukénak. Jelenleg már csak sivatagi települések maradtak az ellenőrzésük alatt, Damaszkusz és Bagdad közlései szerint az összes nagyobb iraki és szíriai várost visszafoglalták az IÁ-tól.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑