Hárommilliárd dolláros támogatást ajánlottak fel Afganisztánnak a genfi donorkonferencián

Hárommilliárd dolláros támogatást ajánlottak fel adakozó államok az elkövetkező egy évre Afganisztánnak a Genfben tartott donorkonferencián kedden, illetve hasonló összegű évenkénti segítséget helyeztek kilátásba az azt követő három évben is – közölte Ville Skinnari finn fejlesztési és kereskedelmi miniszter.

Skinnari kiemelte, hogy ez összesen 12 milliárd dollár támogatást jelentene az elkövetkező négy évben a polgárháború sújtotta országnak.

A dpa német hírügynökség megjegyezte, hogy ez jóval kevesebb, mint a 2016-os nemzetközi konferencián felajánlott 15 milliárd dollár.

Haníf Atmar afgán külügyminiszter ugyanakkor üdvözölte a támogatást, főleg mivel azt a világjárvány gazdasági kihatásai közepette ajánlották fel országa számára. “Ez hatalmas nagylelkűséget jelent” – emelte ki az afgán diplomácia vezetője.

Az Egyesült Államok ebből 600 millió dollárt ígért Afganisztánnak, igaz az összeg felének kifizetését ahhoz a feltételhez kötötte, hogy eredmények szülessenek a kabuli kormány radikális iszlamista tálibokkal folytatott béketárgyalásain.

Németország 430 millió eurót ajánlott fel 2021-re, illetve jelezte, hogy 2024-ig tovább fogja támogatni az országot. Berlin ugyanakkor szintén előrelépést sürgetett a csaknem húsz éve zajló konfliktus lezárásában.

Az Európai Unió 1,2 milliárd eurót ígért az elkövetkező négy évre, de feltételekkel. “Afganisztán jövőbeli fejlődési útjának meg kell őriznie a 2001 óta elért demokratikus és emberi jogi eredményeket, különös tekintettel a nők- és a gyerekek jogaira” – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

“Bármely próbálkozás az iszlám emírség feltámasztására hatással lesz politikai és pénzügyi erőfeszítéseinkre” – hangsúlyozta Borrell a tálibok 1996 és 2001 közötti keményvonalas iszlamista uralmára utalva.

Nagy-Britannia 227 millió dollárt, Franciaország 88 millió eurót, Kanada pedig 270 millió kanadai dollárt ajánlott fel.

A konferencia szervezői szerint több ország is a konfliktus rendezésén túl a burjánzó korrupció megfékezését jelölte meg olyan elemként, amelyet fontolóra vesz a felajánlott összeg meghatározásánál.

A konferencia napján egyébként két robbanás rázta meg a közép-afganisztáni Bámiján tartomány azonos nevű székhelyének szabadtéri piacát. A két robbantásban legalább 14 ember meghalt, 45 megsérült.

Az afgán kormány és a tálibok képviselői szeptemberben tárgyalásokat kezdtek a katari fővárosban, Dohában, lezárandó a már 17 éve tartó polgárháborút, de az egyeztetések a ceremoniális megnyitó után megrekedtek.

Október elején ugyan alapszabályokat fektettek le annak érdekében, hogy elkerüljék a tárgyalások esetleges összeomlását, de több kérdésben nem tudtak megegyezni.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑