Cadmus fordítás Cadmus

Hárommilliárdos alap Baku tervei számára

A szálak az Európa Tanács Parlamenti Közgyűléséig érnek.

Két éven át működött az a közel hárommilliárd dolláros titkos pénzalap, amelyből az azerbajdzsáni vezetés vesztegetési pénzeket fizetett ki európai politikusoknak, újságíróknak és üzletembereknek, hogy csupa jót mondjanak a kaukázusi államról. A korrumpált politikusok között az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének számos képviselője szerepel.

Titkos azerbajdzsáni vesztegetési alap működésére derült fény a szervezett bűnügyi és korrupciós jelentési projekt (OCCRP) friss beszámolója alapján. Eszerint 2012 és 2014 között egy 2,9 milliárd dolláros, lobbitevékenység finanszírozására és pénzmosási céllal létrehozott alapból számos volt képviselőt vesztegettek meg az Európa Tanács Parlamenti Közgyűléséből (PACE) akár készpénzzel, akár luxuscikkek és szolgáltatások juttatásával, de újságírók és üzletemberek sem jártak rosszul, s azoknak a tisztviselőknek is csurrant-cseppent, akiket eredetileg az Azerbajdzsánban dívó korrupció felderítésével bíztak meg.

A PACE-ról tudni kell, hogy a második világháború után létrehozott Európa Tanács 324 tagú parlamentáris csoportja, egy 47 országot átfogó nemzetközi szervezet, amely hivatalosan az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság fenntartására törekszik. Az Európa Tanács felügyeli az Emberi Jogok Európai Bíróságát is.

Orientalista.hu – Magyar Idők

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑