Háromszáz a tengeren hánykolódó rohingja menekültet szállított Banglades egy szigetre

Csaknem 300 rohingja muszlim menekültet szállított egy szigetre a bangladesi haditengerészet hajója a Bengáli-öbölben, a menekültek a bangladesi partoktól délre egy kis csónakban hánykolódtak a tengeren – közölte pénteken egy bangladesi tisztségviselő.

Redzsaul Karim helyi kormányzati tisztségviselő szerint a hadihajó 280 rohingja menekültet, köztük számos nőt és gyereket szállított Basan Csar szigetére. A bangladesi kormány korábban 100 ezer rohingja menekültet tervezett áthelyezni erre a szigetre a délkelet-bangladesi Cox’s Bazar túlzsúfolt menekülttáboraiból, amelyekben több mint egymillió rohingja él.

Karim közölte: a menekülteket két hétre elkülönítik az esetleges koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzése céljából.

A legyengült és kiszáradt menekülteket élelemmel és ivóvízzel látták el kimenekítésüket követően – mondta a bangladesi tisztségviselő, aki hozzátette: a most kimenekítettek a karantént követően csatlakoznak ahhoz a kisebb csoporthoz, amelyik vasárnap érkezett a szigetre.

A délkelet-bangladesi Cox’s Bazarban több mint egymillió rohingja muszlim él menekülttáborokban. Közülük csaknem 750 ezren azt követően menekültek ide a szomszédos Mianmar nyugati Arakán államából, hogy a mianmari hadsereg 2017 augusztusában – megfogalmazása szerint – tisztogató műveletbe kezdett azt követően, hogy rohingja felkelők mianmari biztonsági állásokat támadtak meg. A mianmari hadsereg műveletét ENSZ-képviselők a “népirtás jegyeit magán viselő etnikai tisztogatásnak” minősítették.

A táborok túlzsúfoltságát enyhítendő a bangladesi hatóságok menekültszállók felállításába kezdtek korábban Basan Csar szigetén, ahová 100 ezer menekültet terveztek áthelyezni, ám a terv meghiúsult azt követően, hogy segélyszervezetek tiltakozásuknak adtak hangot. A szervezetek azzal érveltek, hogy a sziget veszélyes lakhelynek számítana, mivel félő, hogy ciklonok és árvizek sújtanák a monszunidőszakban.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑