2017. 11. 11.

Harrach Péter: Az üldözött keresztényeket támogatni kell

Mi abban segítjük az üldözött keresztényeket, hogy a szülőföldjükön maradhassanak, vagy visszatérhessenek oda – mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a keresztényüldözésről tartott konferencia sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.

Harrach Péter elmondta: a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fórumán a keresztény értékek mellett elkötelezett, “valódi civil szervezetek” több mint 250 képviselője vesz részt, a konferencia témája a Közel-Keleten, illetve Afrikában élő keresztények helyzete.

A KDNP frakcióvezetője kiemelte:

ezeket az embereket azért üldözik, mert keresztények, a nyugati kultúra országainak pedig kötelességük segíteni rajtuk.

Hölvényi György európai parlamenti képviselő azt hangsúlyozta: Európa feladata, hogy tegyen az üldözött keresztényekért, ezek az emberek ugyanis senki másnak nem számítanak, és senki másra nem számíthatnak, mint Európára.

Nehéz helyzet, hogy sok európai intézmény nem akarja elfogadni a “felé nyújtott, segítségért könyörgő kezet”

– fogalmazott.

Hölvényi György kitért arra: a diktatúrát megélt közép-európai országok könnyebben tudnak azonosulni a segítségnyújtás feladatával, mint a nyugat-európai országok, ahol az individualizmus és a szekularizáció sajátos eredményként a keresztényekkel való szolidaritást a másokkal szembeni kirekesztésként értékelik, és nem érzik a segítségnyújtás szükségességét.

A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy a több százezer, több millió üldözött embert képviselő egyházak végre hozzájuthassanak európai uniós támogatásokhoz.

Emellett meg kell találni a módját annak, hogy az európai társadalmak segíthessenek az otthonukból elüldözött keresztényeknek a visszatérésben és az élet újrakezdésében – tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár a Hungary Helps programról beszélt. Kiemelte:

Magyarország nem elég ahhoz, hogy egy globális problémát megoldjon, ugyanakkor a program hatékony, hiszen rövid idő alatt egész keresztény közösségeket tudott segíteni a megmaradásukban.

A program három alapelve az őszinte párbeszéd, a közvetlen támogatás és a helyben maradás segítése. Közölte, az őszinteség részeként a “pc közbeszéd íratlan szabályait is áttörve nem általában emberi jogokról, vallási és etnikai kisebbségek védelméről” beszélnek, hanem kifejezetten a keresztények üldözéséről.

Hozzátette:

az őszinte párbeszéd érdekében hívták meg Magyarországra az üldözött keresztény közösségek vezetőit, képviselőit és látogattak a kormány képviselői a Közel-Keletre és Afrikába.

Mint mondta, az otthonukból elüldözött emberek hazatéréséhez két dolog kell: biztonság és a lerombolt települések újjáépítése.

Ezért a kormány kétszer egymillió euró humanitárius támogatást nyújtott két közel-keleti egyháznak, Magyarország adományából építik újjá a Moszul melletti keresztény települést, Telszkufot, építenek iskolát Erbílben, és biztosítják egy erbíli kórház féléves gyógyszerszükségletét – sorolta a helyettes államtitkár.

Ebbe a sorba illeszkedik a szerdán bejelentett afrikai segítségnyújtási program is, melynek keretében Magyarország több mint négyszázmillió forinttal támogatja négy iskola és egy kórház újjáépítését a Boko Haram által sújtott nigériai maiduguri katolikus egyházmegyében – tette hozzá Azbej Tristan.

Harrach Péter újságírói kérésre reagált arra a felvetésre, hogy Magyarországon esetleg megtiltanák a mecsetek építését. Úgy fogalmazott: Európa keresztény gyökerű.

“Nem tiltjuk meg az itt tanuló vagy itt menedéket kapó muzulmánoknak a vallásuk gyakorlását”, (.) de “a kultúra egészét megváltoztató építkezésre nem biztos, hogy lehetőséget kell adni”.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑