Cadmus fordítás Cadmus

Hasogdzsi menyasszonya felszólította Washingtont, hogy vonja felelősségre Szaúd-Arábiát

Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúd-arábiai újságíró volt menyasszonya felszólította Joe Biden amerikai elnököt, hogy vonja felelősségre Szaúd-Arábiát vőlegénye meggyilkolása miatt.

Az 59 éves Hasogdzsit 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová azért ment, hogy az esküvőjével kapcsolatos teendőket intézze.

Török tisztségviselők szerint egy szaúdi “halálosztag” ölte meg, holttestét pedig feldarabolták. Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Hasogdzsi halálával kapcsolatban.

Az amerikai hírszerzés jelentésében azt írta: Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelte el a műveletet. A koronaherceg tagadta érintettségét.

Az újságíró halálának harmadik évfordulójáról Hasogdzsi menyasszonya, Hatice Cengiz Washingtonban emlékezett meg. Az Egyesült Államok fővárosában tüntetést tartottak a szaúd-arábiai nagykövetség előtt, illetve egy virrasztást a kongresszus közelében.

Cengiz itt elmondta: megdöbbentette, hogy mindössze néhány nappal Hasogdzsi meggyilkolásának évfordulója előtt Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan találkozott Mohamed bin Szalmánnal.

Mohamed Bin Szalmán “elvette tőlem és a világtól Dzsamált” – hangsúlyozta. “Felelősségre vonjátok vagy megjutalmazzátok ezeket a gyilkosokat?” – kérdezte.

Biden megválasztása előtt azt ígérte, hogy elszámoltatja a szaúdi vezetőket Hasogdzsi ügyében, de egyelőre semmi sem történt. Washingtonnak több szempontból is szüksége van Rijádra: számít rá egyebek között a jemeni háború lezárásában és Irán ellensúlyozásában.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑