Hasogdzsiról nevezhetik el a szaúdi nagykövetség utcáját Washingtonban

Aktivisták egy csoportja felszerelt egy Khashoggi utcatáblát a szaúdi nagykövetség elé Washingtonban kedden. A táblát akkor rakták fel, amikor kiderült, hogy egy korábbi sikeres szavazás után nem kezdeményezi rögtön a tanács az utca átnevezését.

A lakók szeretnék, ha Szaúd-Arábia a diplomatáin keresztül minden nap szembenézne, Dzsamál Khasogdzsi újságíró meggyilkolásával. Ennek érdekében a követségnek helyet adó városrész lakói kezdeményezték, hogy a Szaud-Arábia nagykövetségének utcáját Jamal Kashoggi útra átneveznék a mostani New Hampshire sugárútról.

Az önkormányzathoz tartozó, 7 fős bizottság amely egyhangúlag kezdeményezte az átnevezést, eddig olyan ügyekkel foglalkozott, mint például a parkolás, szemétszedés, és hasonló praktikus dolgok felügyelete a West End és Foggy Bottom városrészekben. A bizottsági tagokat azonban mélységesen felháborította az újságíró meggyilkolása, valamint Trump elnök reakciója, ezért úgy gondolták, hogy cselekedniük kell.

A csoport szerint azért kell valamit tenniük, mert az ügynek nagy nemzetközi visszhangja van, és elkeserítő hogy a kormány mennyire félvállról veszi, hogy egy munkáját végző újságírót kegyetlenül meggyilkoltak.

Úgy érezzük, hogy ha a vezetőnk nem tolmácsolja, hogy mit gondolunk az ügyről, akkor nekünk kell ezt helyette megtennünk, és hangot adni annak, hogy igenis komolyan vesszük az ügyet. Az akciónk kényszeríteni fogja a szaúdiakat, hogy minden nap szembesüljenek azzal, hogy a sajtó támadása megbocsájthatatlan bűn. A világ minden vezetőjének ki kellene állnia az igazság mellett.

Még múlt hónapban kezdeményezték egy online petícióval az utca átnevezését, amit több mint 8 ezren írtak alá, közöttük magas rangú tisztségviselők is. A labda most városi tanácsnál pattog, és hattól kilenc hónapig tarthat, amíg a polgármester jóváhagyja az átnevezést.

Index.hu, The Hill

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑