Cadmus fordítás Cadmus

Haszan F. arra kérte a magyar bírót: védje meg, ne végezzék ki

2019. 11. 14.

Tagadja bűnösségét a tömeges kivégzésekkel, terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bűntettel vádolt szír férfi, Haszan F. büntetőpere szerdán – szigorú biztonsági intézkedések közepette – kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken.

Az előkészítő ülésen ismertetett vádirat szerint Haszan F. Szíriában a polgárháború idején az Iszlám Állam terrorszervezet katonája volt, egy kisebb egységet irányított, és 2015-ben részt vett egy nyilvános lefejezésben és több kivégzésben; legalább 25 ember haláláért felelős.

A cselekmények célja más államok alkotmányos társadalmi, gazdasági rendjének megváltoztatása, a Koránon alapuló törvénykezés bevezetése és a terrorszervezet hatalmának megszilárdítása volt.

A terrorszervezet tagjaként Haszan F. tevékenysége is arra irányult, hogy a helyi lakosságot a szervezet hatalmának elismerésére, az ahhoz való csatlakozásra kényszerítse, ezért készített a vádlott halállistákat, és vett részt a szisztematikus kivégzésekben az ügyészség szerint.

A tolmács közreműködésével meghallgatott Haszan F. tagadta bűnösségét, állította, hogy az Iszlám Állam „be akarta ugyan sorozni”, de inkább vállalta a börtönt, mint hogy beálljon hozzájuk. Mint mondta, soha nem bántott senkit, és a vádbeli cselekmények idején nem is volt Szíriában, még 2014-ben Törökországba menekült, onnan pedig Görögországba távozott öt gyerekével és két feleségével.

Arra a bírói kérdésre, hogy miért indult tovább Törökországból, a vádlott úgy válaszolt: „Hallottuk, hogy a világ segít, mindenki támogat, a görögök kedvesek, jók.”

A kihallgatás egy pontján Haszan F. azt mondta a bírónak, hogy magyarországi fogva tartása során bántották, meg akarják mérgezni. Kérte a bírót, védje meg, ne végezzék ki, mire a bíró tájékoztatta, hogy Magyarországon nincs halálbüntetés.

„Nem voltam ott, nem tudok róluk semmit, köpök rájuk!” – mondta a terrorszervezetre célozva a vádlott.
A tárgyaláson a bíró levetített egy pár másodperces videofelvételt, amely közelről mutatta a vádbeli, egy városka piacterén késsel végrehajtott lefejezést. A vádlott azt mondta, hogy nem ő látszik a felvételen.
A tárgyaláson kiderült, hogy a férfi Görögországból tucatnyi alkalommal repült Európa különböző városaiba, többek között Brüsszelbe.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Vasárnap.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑