Hat embert terrorista bűncselekményekkel vádolnak Svédországban

Vádat emeltek Svédországban csütörtökön hat ember ellen terrorista bűncselekmények címén – közölte a svéd ügyészség. A vádlottak egyebek között pénzt utaltak át az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek.

A vádlottak közül hárman vegyi anyagokat és egyéb anyagokat, köztük két bajonettet és rádiós fejhallgatókat szereztek be testi sértés és gyilkosság céljával – derül ki a vádiratból. A hat vádlott közül öt üzbég állampolgár, a hatodik kirgiz. A 24 és 46 év közötti vádlottak mindegyike tagadta bűnösségét.

A közép-ázsiai férfiak ellen bemutatott bizonyítékok között szerepeltek chat-beszélgetések és különböző razziák során lefoglalt számítógépekről és mobiltelefonokról származó információk.

Johan Olsson, a svéd titkosszolgálat (SAPO) műveleti vezetője elmondta, hogy az így szerzett információk ellenőrzése segített a szolgálatnak lenyomozni a gyanúsítottakat és merényletet megakadályozni.

A vádlottak bírósági tárgyalása január 7-én veszi kezdetét a Solna községi bíróságon. Per Lindqvist svéd ügyész a vádlottak kitoloncolását kérte Svédországból, ha bebizonyosodik bűnösségük.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑