Cadmus fordítás Cadmus

Hat év után szabadlábon Mubarak volt egyiptomi elnök

2017. 03. 24.

Szabadlábra helyezték Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt.

Az egyiptomi ügyészség március 13-án fogadta el azt az indítványt, hogy helyezzék szabadlábra Hoszni Mubarak volt elnököt, a bíróság pénteken az exelnök javára ítélt, és elrendelte, hogy engedjék szabadon az összeesküvés vádjával életfogytiglani börtönre ítélt exvezetőt.

Farid ed-Díb, az exelnök ügyvédje elmondta, hogy a megbuktatott elnök már hazatért kairói otthonába a katonai kórházból, ahol eddig kezelték. A volt államfő azonban nem utazhat külföldre.

Mubarakot március elején felmentette a semmítőszék abban a perben, melyben a bukásához vezető tiltakozáshullám idején meghalt tiltakozók haláláért akarták felelősségre vonni. Az el-Ahrám című állami lap azt írta: a vádhatóság azért rendelte el Mubarak szabadon engedését, mert letöltötte a maximális időt, ameddig a gyanúsítottak vizsgálati fogságban lehetnek.

A volt elnököt egy másik ügyben is börtönbüntetésre ítélték korábban, de az emberölési ügyben előzetesben töltött idővel letöltötte azt a büntetését. A volt államfőt egyebek mellett azzal a váddal ítélték el korábban, hogy eltulajdonította az elnöki palota fenntartására szánt összegeket.

Mubarakot 2012-ben összeesküvés vádjával első fokon életfogytiglani börtönre ítélték a 2011-ben 18 napig tartó lázadás során megölt 239 tüntető halála miatt. A bírósági döntés ellen fellebbeztek, a bíróság az ügy újratárgyalásáról döntött, ez 2014-ben meg is történt, ezúttal viszont felmentették Mubarakot és társait. Az ügyészség a másodfokú ítéletet megfellebbezte, végül a semmítőszék március 2-án jogerősen felmentette a volt elnököt. A 89 éves Mubarak 2011-bent történt őrizetbe vétele óta fogsága legnagyobb részét egy katonai kórházban töltötte rendőri felügyelet alatt.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, BBC)

Megosztom:

,
Back to Top ↑