Hatalmas felháborodást keltett az Apple és a Google egyik alkalmazása

Felháborodást keltett Szaúd-Arábia egyik hivatalos mobilappja.

A vállalatok első és legfontosabb célja mindig a profitszerzés, azonban a világ különböző tájain jelentősen eltérő jogi, kulturális és politikai kívánalmaknak kell megfelelniük. A cégek általában nagyon hatékonyan lavíroznak, hogy ebből ne legyen jogi és PR-probléma, azonban most nagy visszhangot keltett Szaúd-Arábia egyik hivatalos mobilappja, a Google és az Apple is nagyon kellemetlen helyzetbe került miatta.

A problémás alkalmazás neve Absher, és alapvetően egy digitális ügyintézésre használható szoftverről van szó. Mint köztudott, az arab világban a nők gyakorlatilag a férfiak tulajdonát képezik, így szinte mindenre engedélyt kell kérniük tőlük, még a bankszámlanyitás és az utazgatás sem történhet a férfi családtag, a férjük, vagy az egyéb férfi gyámjuk jóváhagyása nélkül.

A mostani botrány azért robbant ki, mert az Absher alkalmazás lehetőséget biztosít a férfiak számára, hogy kövessék a nők mozgását, utazási engedélyeket adjanak nekik és vonjanak vissza tőlük. Azt is megtehetik, hogy előre beállítják az engedélyezett utazás során a mozgásukat, és ha a nők eltérnek a tervtől, akkor a férfiak riasztást kapnak erről.

Mindennek elsősorban az a célja, hogy megakadályozzák a nők külföldre szökését.

Az Apple és a Google most két tűz között vannak: Szaúd-Arábiában az Absher természetesen legális, azonban egyrészt sérti a mobilos programboltjaik fejlesztői szabályzatát, másrészt pedig az iszlám világon kívül nem vállalható súlyos morális veszteség nélkül, hogy egyáltalán beengednek az App Store-ba és a Play Áruházba egy ilyen funkcióval ellátott alkalmazást.

A Google nem kommentálta az ügyet, míg az Apple vezérigazgatója ígéretet tett a panaszok kivizsgálására.

Origo.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑