Hatalmas robbanás rázta meg Szomália fővárosát

Hatalmas robbanás rázta meg Szomália fővárosa, Mogadishu központját hétfőn, a rendőrség szerint autóba rejtett pokolgép lépett működésbe egy bevásárlóközpont előtt, tizenegyen meghaltak.

A hatóságok azt feltételezik, hogy az al-Shabaab iszlamista csoport követte el a támadást a forgalmas helyszínen.

A szélsőséges csoport fegyveresei hétfőn végeztek a dubaji kormány kezében lévő P&O Ports logisztikai és szállítmányozási vállalat egyik helyi vezetőjével is Puntföld térségében – közölte egy kormányzati tisztségviselő.

Paul Anthony Formosát két halásznak álcázott fegyveres többször fejbe lőtte. Formosa Bosaso kikötőjébe tartott a halpiacon keresztül, amikor a szélsőségesek rátámadtak. A férfit kórházba szállították, de belehalt sebesüléseibe. Az egyik támadóval a helyszínen végeztek a biztonsági erők, a másikat letartóztatták.

Az al-Shabaab jelentkezett a gyilkosság elkövetőjeként, és azzal vádolta meg Formosát, hogy illegálisan tartózkodott Szomáliában. Az al-Shabaab többször követett el véres merényletet Szomáliában a kormányerők és más célpontok ellen. A csoport célja a Nyugat támogatását élvező kormány megdöntése és az iszlám törvénykezés bevezetése.

A szélsőségesek Kenyában is hajtottak már végre támadásokat azzal a céllal, hogy nyomást gyakoroljanak a szomszédos országra csapatainak kivonása érdekében. A kenyai katonák az Afrikai Unió egyik missziójának (AMISOM) keretében tartózkodnak Szomáliában. A múlt hónapban 21-en vesztették életüket az al-Shabaab támadásában, amelynek célpontja a kenyai főváros, Nairobi egyik luxusszállodája volt.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑