Cadmus fordítás Cadmus

Hatalmas segélykonvoj jutott el a délnyugat-szíriai Rukbán menekülttáborba

2019. 02. 07.

Az ENSZ és a Szíriai Arab Vörös Félhold (SARC) segélyszervezet több mint 130 teherautóból álló segélykonvoja jutott el szerdán több tízezer rászorulóhoz a délnyugat-szíriai Rukbán menekülttáborba.

A szíriai polgárháború kezdete óta nem látott nagyságú, segélyeket szállító járműoszlop a többi között lisztet, készételeket, gyermekek és terhes nőknek szánt táplálékkiegészítőket és csomagokat, valamint ruhákat és tanszereket juttatott el a jordániai határon rekedt mintegy 40-50 ezer szíriai menekült számára.

A világszervezet szerint a segélyek szétosztását csütörtökön kezdik. A SARC hozzátette, hogy 146 önkéntes fog az egy hétre tervezett műveletben segédkezni. Orvosi csapatok felügyelete mellett oltási kampányt is indítanak, amely során 10 ezer gyereket oltanak be kanyaró, tuberkulózis, gyermekbénulás, és hepatitisz ellen.

Az ENSZ szerint legalább nyolc gyerek halt meg a rukbáni táborban december óta.

„Egyre elkeseredettebb állapotok uralkodnak Rukbánban. Nők és gyermekek teszik ki az ott lévők túlnyomó többségét, akik több mint két éve mostoha körülmények között kénytelenek élni” – mondta Fadva Abed-Rabu Barúd, az ENSZ damaszkuszi szóvivője.

Szajjad Malik, az ENSZ humanitárius koordinátora felhívta a figyelmet: a segélyszállítmány égetően szükséges támogatást nyújt majd a Rukbánban élőknek, ugyanakkor mindössze áthidaló megoldásról van szó. Sürgetően szükség van a helyzet hosszú távú rendezésére – mondta Malik.

A mostani 2018. november 3. óta a második segélyszállítmány, amely eljuthatott a Damaszkusztól 265 kilométerre található táborba. Azt megelőzően csak 2018 januárjában érkezett segélyszállítmány Jordániából. A közbenső időszakokban a tábor lakói többnyire csak a szíriai kormányerők ellenőrzése alatt álló területekről becsempészett árucikkekhez jutottak hozzá.

A Rukbán menekülttáborban élők nagy része az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elfoglalt kelet-szíriai területekről menekült oda, és ottrekedtek, miután 2017 júniusában egy terrortámadást követően a jordániai hatóságok katonai övezetnek nyilvánították a térséget. Ammán azóta zárva tartja a határt mondván, hogy a megoldás a menekültek hazatérésének támogatásában rejlik.

Rukbán egyébként az Egyesült Államok erői által ellenőrzött „feszültségmentesítési övezetben” az et-Tanf amerikai támaszpont közelében fekszik. Helyi tisztségviselők szerint számos szíriai menekült éppen az amerikai védelemre tekintettel döntött inkább a maradás mellett mintsem, hogy a szíriai kormányerők megtorlásától tartva visszatérjen elhagyott otthonába.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑