Cadmus

Hatalmi vákuumra figyelmeztetett az afganisztáni csapatkivonással kapcsolatban az indiai vezérkari főnök

Az afganisztáni csapatkivonás nyomán kialakuló esetleges hatalmi vákuumra figyelmeztetett csütörtökön az indiai vezérkari főnök.

“Nagyon sokan várják a lehetőséget, hogy elfoglalhassák a hirtelen támadt vákuumot” – jelentette ki Bipin Ravat tábornok egy biztonsági konferencián nem sokkal azt követően, hogy az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy hamarosan kivonja csapatait Afganisztánból.

Jóllehet Ravat nem nevezett néven egyetlen országot sem, elemzők szerint India attól tart, hogy a csapatkivonás után káosz alakulhat ki Afganisztánban, s a feszültség átterjed Kasmír indiai területére. Kasmírért a két nukleáris hatalom, India és Pakisztán az 1947-es függetlenné válásuk óta több háborút is vívott egymással, Újdelhi pedig azzal vádolja Iszlámábádot, hogy menedéket nyújt az indiai Kasmírból elmenekült szeparatistáknak.

Afganisztán szintén többször azzal vádolta a pakisztáni vezetést, hogy támogatja az afgán kormány megdöntéséért harcoló radikális tálibokat, akikkel Iszlámábád igyekszik jó viszonyt ápolni.

India 3 milliárd dollárt fektetett afganisztáni beruházásokba, egyebek közt utak és erőművek építésébe, és indiai vállalkozók segítségével épült meg a kabuli parlament is a tálibok 2001-es elűzése után. Ennek kapcsán Ravat kifejtette, kormánya kész további támogatásokat biztosítani a szomszédos országnak a béke érdekében.

Joe Biden amerikai elnök szerdán jelentette be, hogy az amerikai csapatok a 2001-es New York-i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig kivonulnak Afganisztánból, hozzátéve, hogy a jelenleg Afganisztánban állomásozó, körülbelül 2500 amerikai katona kivonását május 1-jén kezdik meg. Ugyancsak szerdán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is az ázsiai országban állomásozó NATO-erők kivonásáról tájékoztatott.

A csapatkivonás hírét azóta több afgán kormánytag is kommentálta, egyebek közt Abdulla Abdulla, az afgán nemzeti megbékélési tanács elnöke is, aki leszögezte, reméli, a kormányellenes tálib radikálisok is megértik, hogy a mozgalom és Kabul között húzódó konfliktusnak nem lehetnek győztesei, és megegyezést sürgetett.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑