Cadmus fordítás Cadmus

Határozottan bírálta az Arab Ligát Szíria visszafogadása miatt az amerikai és brit külügyminiszter

2023. 05. 09.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia külügyminisztere közösen fejezte ki ellenkezését kedden Szíria tagságának helyreállítása miatt az Arab Liga szervezetében.

Antony Blinken, amerikai és James Cleverly, brit miniszter Washingtonban tartott találkozójuk után reagáltak az arab államokat tömörítő tanács hétvégi döntésére, amellyel kapcsolatban elégedetlenségüket fejezték ki. Hozzátették ugyanakkor, hogy az Arab Ligától függ, hogy meghatározza tagságának összetételét.

A két miniszter azt is kifejtette, hogy országaik addig nem állítják helyre hivatalos kapcsolataikat Bassár el-Aszad kormányával, amíg az el nem fogadja és teljesíti az ENSZ tervét a béke helyreállítására.

Antony Blinken a közös sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: “nem hisszük, hogy Szíria kiérdemelte visszafogadását az Arab Ligába”. Hozzátette, hogy kifogásaikat a regionális partnereik tudomására hozták, de “döntéseiket nekik kell meghozniuk”. “A mi álláspontunk világos: nincs napirenden a kapcsolatok normalizálása Aszaddal és azzal a rezsimmel” – fogalmazott az amerikai külügyminiszter a brit kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón Washingtonban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑