Cadmus fordítás Cadmus

Hatvankét gyerek halt meg az idén a szíriai al-holi táborban

2021. 09. 23.

Hatvankét gyerek halt meg különböző okokból a túlzsúfolt, többségében dzsihadista-feleségek és -gyerekek lakta északkelet-szíriai al-holi táborban – közölte csütörtökön a Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet.

A szervezet jelentése szerint hatvankét gyerek, hetente átlagosan megközelítőleg kettő vesztette életét különböző okokból eddig al-Holban az idén.

A halálokok között említenek megelőzhető betegségeket, tűzvészek okozta haláleseteket, hiányos vízellátást és higiéniai körülményeket, alultápláltságot, illetve az alig működő egészségügyi ellátást.

A Save thre Children szerint az al-holi és a szintén északkelet-szíriai rozsi táborokban fogva tartott több mint 60 ezer ember körül mintegy 40 ezer gyerek.

A szíriai kurdok az Iszlám Állam utolsó szíriai fellegvárának számító, délkeleti Bagúz ellen folytatott 2019-es offenzívájukban dzsihadisták és hozzátartozóik ezreit vették őrizetbe.

A kurdok által felügyelt északkelet-szíriai táborokban élők jelentős része külföldi állampolgár, ám kis részüket telepítették haza, dacára a kurdok rendszeres felhívásainak.

A Save the Children ezzel kapcsolatba felszólította a táborokban élő külföldiek kormányait, hogy vállaljanak felelősséget, és szállítsák haza állampolgáraikat. A szervezet azzal vádolta az uniós országokat, Nagy-Britanniát, Kanadát és Ausztráliát: nincs bennük politikai akarat ahhoz, hogy hazatelepítsék állampolgáraikat.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑