Hazaérkezett Irakból az ökumenikusok küldöttsége

A keresztények visszatérését segítik Irakban a magyarok. Az Ökumenikus Segélyszervezet több százmilliós programot indított, melyhez az Evangélikus Egyház is csatlakozott most 15 millió forinttal. A segélyszervezet küldöttsége most ért haza Irakból.

Az Iszlám Államtól visszafoglalt területekre egyre több ember tud visszatérni. A korábban 60 ezres városba már 30 ezren visszatértek, kinyitottak az üzletek, az emberek saját erőből újítják fel házaikat, és helyben képzelik el boldogulásukat – mondta Bálint Gábor, az Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi programjának vezetője az M1-en.

Kiemelte: a Hungary Helps program keretében indult egy 500 millió forint összegű támogatási program, melynek keretében házakat és a vízvezetékeket, valamint iskolákat is felújítanak. Ennek első fázisa zajlik most – tette hozzá.

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke elmondta, a segélyszervezet magyarországi munkatársai dolgoznak a kinti irodában, de helyi munkatársak is segítenek, hiszen ők ismerik az adottságokat.

Elmesélte, hogy mikor maga is járt Irakban, az egyik településen az Iszlám Állam kitakarodása után részt vett egy istentiszteleten, és azt tapasztalta, hogy visszamentek azok a településlakók, akiket korábban elűzött a terrorszervezet. Ezt a templomot újraszentelték – mondta, és hozzátette, a keresztény települések nagyon összetartók, egymást segítik.

Azt is mondta, hogy a segélyszervezet 15 milliós forintos támogatást kapott híveitől, amelyet a helyszínen használnak fel.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑