Cadmus fordítás Cadmus

Hazaértek a Kazahsztánból kimenekített magyarok

2022. 01. 11.

Már itthon vannak, biztonságban a Kazahsztánból kimenekített magyarok – tudatta hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter A külgazdasági és külügyminiszter előzőleg már jelezte, hamarosan véget ér az orosz-magyar evakuálási akció.

Hat magyar állampolgárt menekítettek ki. Kazahsztánból előbb egy orosz repülő vitte Moszkvába őket. Erről Szijjártó Péter telefonon állapodott meg orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. Moszkvából a Magyar Honvédség gépe hozta haza a magyarokat.

Szijjártó Péter korábban azt mondta, Magyarország kazahsztáni képviseletei folyamatosan kapcsolatban voltak az országban tartózkodó mintegy száz magyar állampolgárral már a tüntetések kirobbanása óta. Tizenketten kértek segítségét, közülük ötöt már múlt héten kimenekítettek Almatiból, heten maradtak, de egyikük, egy kettős állampolgár végül mégsem élt a felajánlott lehetőséggel.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Kazahsztán hazánk stratégiai partnere, ezért Orbán Viktor miniszterelnök Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnököt szolidaritásáról és részvétéről biztosította a halálos áldozatok miatt.

24.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑