Cadmus fordítás Cadmus

Hazatér az emigrációból a megbuktatott Srí Lanka-i elnök

2022. 09. 02.

Hazatér az emigrációból Gotabaja Radzsapaksza korábbi Srí Lanka-i elnök – jelentette be az ország védelmi minisztériumának egyik magas rangú tisztségviselője pénteken.

A politikus szombaton térhet haza Thaiföldről, ahol gyakorlatilag házi őrizetben van, miután a helyi hatóságok felszólították, hogy biztonsági okokból ne hagyja el a szállodát, ahol tartózkodik.

A névtelenül nyilatkozó védelmi tisztségviselő elmondta: Gotabaja Radzsapaksza védelméről külön biztonsági részleg fog gondoskodni. Az egység a hadsereg és a rendőrségi kommandó tagjaiból fog állni.

Bár Radzsapaksza thaiföldi vízuma 90 napos tartózkodást tesz lehetővé, és még nem járt le, a politikus inkább a hazatérés mellett döntött feleségével, testőrével és asszisztensével együtt. A Srí Lanka-i törvények értelmében egykori elnökként testőröket, járművet és lakhatást biztosítanak neki.

A 73 éves politikus lemondásával elveszítette mentelmi jogát, így hazatértével újra megindíthatják ellene azokat a korrupciós pereket, amelyeket 2019-es hivatalba lépésével felfüggesztettek.

Gotabaja Radzsapaksza július 13-án menekült el a szigetországból, miután kormányellenes tüntetők megrohamozták az elnök otthonát és hivatalát, valamint a miniszterelnöki rezidenciát. Lemondását már Szingapúrból küldte el.

Az Indiával szomszédos, 22 millió lakosú Srí Lankát példátlan gazdasági válság sújtja. Az ország fél éve fizetésképtelenné vált, és az alapvető szükségleti cikkekkel sem tudja folyamatosan ellátni a lakosságot. A kialakult helyzet miatt hatalmas tömegtüntetések alakultak ki.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑