Hazatértek az evakuált izraeli nagykövetség dolgozói

Biztonságban hazatért Izraelbe az ország jordániai nagykövetségének minden dolgozója – jelentette be hétfőn Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala. A diplomatákat Izrael egy előző napi halálos incidens nyomán kialakult feszültség miatt akarta biztonságba helyezni.

A kormányfői hivatal késő éjjel kiadott közleménye szerint a hazatérők között volt az a biztonsági ember is, aki egy nappal korábban az ammáni nagykövetség egyik lakóépületében önvédelemből lelőtt egy csavarhúzóval rátámadó fiatal jordániai munkást és véletlenül egy jelen lévő másik jordániai férfit is. Mindketten meghaltak.

Jordánia ragaszkodott hozzá, hogy az őr csak a nyomozás lezárulta után távozhat az országból, Izrael azonban kiállt amellett, hogy a férfi diplomáciai mentességet élvez.

A diplomaták hazaszállítására Netanjahu és II. Abdalláh jordániai király telefonbeszélgetése után kerülhetett sor.

Az izraeli külügyminisztérium korábban kiadott nyilatkozata szerint vasárnap terrortámadás történt, amelynek hátterében azok az indulatok állnak, amelyeket az al-Aksza mecset körüli válság korbácsolt fel. A minisztérium ezért elhatározta, hogy azonnal evakuálják a nagykövetség minden izraeli dolgozóját, mert attól tart, hogy Ammánban zavargásokhoz, a követség épületének megtámadásához vezetnek a történtek.

Izrael és a muzulmán országok viszonya nagyon feszültté vált azon biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt, amelyeket a hatóságok Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terére vezető utakon állítottak fel nemrég, miután ott palesztin támadók tíz napja megöltek két rendőrt. A Mecsetek tere körül kialakult konfliktus miatt pénteken jordániaiak ezrei tüntettek Izrael ellen Ammánban és az ország más városaiban. Jordánia vasárnap azzal a kéréssel fordult az arab országokhoz, hogy sürgősen tartsanak külügyminiszteri tanácskozást a jeruzsálemi helyzet megvitatására.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb létesítménye, az al-Aksza mecset, de a tér a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt az ő legszentebb helyük, a jeruzsálemi Szentély. Az al-Aksza mecset környéke a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alatt áll, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑