2020. 03. 25.

Házi karanténban egész India

Az egész országra házi karantént rendelt el kedden Narendra Modi, India miniszterelnöke. Az interneten közvetített beszédében a kormányfő elmondta, a rendelkezés a következő 21 napra szól, addig mindenkinek otthon kell maradnia. Ezzel Indiában is a legszigorúbb válságkezelési modell lépett életbe, annak ellenére, hogy egyelőre viszonylag alacsony a regisztrált fertőzöttek száma.

Számos legenda, álhír, összeesküvés-elmélet kíséri a koronavírus-járvány globális terjedését. Talán az egyik leg­ártalmatlanabb ezek közül az a hónapok óta terjedő feltételezés, miszerint India, sőt az indiai emberek természetes védettséggel rendelkeznek a betegséggel szemben. Az elméletet alátámasztja, hogy a dél-ázsiai ország a hiányos higiéniai állapotok ellenére a koronavírussal rokon SARS- és MERS-, valamint az ebolajárványokat is sorra átvészelte. A vezető angol nyelvű indiai hírportál, a The Economic Times korábbi cikkében több szakértő is megszólal, akik állítják, elsősorban a melegebb éghajlat miatt terjednek lassan a vírusok országukban.

A cikk ugyanakkor azon szakértők véleményére is rámutat, akik szerint a koronavírus könnyen mutálódik, ezért egyáltalán nem biztos, hogy egy újabb típusa nem robban be Indiában. A pillanatnyi helyzet alapján úgy tűnik, hogy a pesszimista előrejelzések igazolódnak be. Az elmúlt napokban hirtelen emelkedni kezdett a megbetegedések száma, igaz, nemzetközi kitekintésben India továbbra is a mérsékelten fertőzött országok közé tartozik. Az 1,34 milliárd lakosú országban lapzártánkig 519 megbetegedést regisztráltak, a vírus eddig tizenegy emberéletet követelt. Ehhez képest az ötvenmilliós népességű Dél-Koreában több mint kilencezer megbetegedést észleltek.

Az egyelőre kedvező statisztika annak is köszönhető, hogy India miniszterelnöke, Narendra Modi nem bízta a hőségre a védekezést. Modi szintén a lakossági érintkezés mérséklésére helyezte a hangsúlyt. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is dicsérte korábban Újdelhi gyors reakcióit, miután az ázsiai ország az elsők között fogta vissza például a nemzetközi légi járatok számát, illetve korlátozta a külföldiek beutazásához szükséges vízumok kiadását.

– Csak egyetlen dologra kérem most önöket. Maradjanak az otthonaikban – mondta tegnap interneten közvetített beszédében az indiai kormányfő. Modi ezzel ma éjféltől az egész országra kiterjesztette a számos területen már korábban kihirdetett teljes karantént. Az indiai miniszterelnök elmondta, a rendelkezés 21 napra szól, addig türelmet és fegyelmet kért népétől.

– Ha nem tudunk helyesen cselekedni a következő huszonegy napban, az huszonegy évre veti vissza az országot – tette hozzá. Arra figyelmeztette az indiai embereket, hogy a koronavírus sokáig tünetmentes, hordozója mégis megfertőzhet másokat.

Folytatás…

Magyar Nemzet – Buzna Viktor

 

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑