Cadmus fordítás Cadmus

Hebron óvárosa a világörökség része lett – Izrael tiltakozik

2017. 07. 08.

Védett övezetté nyilvánította az UNESCO az Izrael által megszállt Ciszjordániában lévő Hebron óvárosát pénteki krakkói ülésén. Az ENSZ-szervezet “kivételes értékű” helynek nevezte, és feltette a világörökségi listájára az óvárost. A Palesztin Hatóság üdvözölte, Izrael szigorúan elítélte a döntést. Hebronban mintegy 200 ezer palesztin és néhány száz izraeli telepes él, utóbbiak egy katonailag védett enklávéban.

Reuven Rivlin izraeli államfő, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) akkreditált izraeli nagykövet és több izraeli miniszter is felháborodásának adott hangot pénteken amiatt, hogy az UNESCO Világörökségi Bizottsága palesztin kérésre “védett övezetté” nyilvánította a Ciszjordániában lévő Hebron óvárosát mint “kivételes értékű” helyet.

– Az az igazság, hogy Hebron egy régi kánaáni város, amelyben számos ember élt, és számos vallás uralkodott benne. Ez egy arab iszlám város, ahol a többség muszlim volt, míg élt benne zsidó és keresztény kisebbség is. Hebron a történelem során a vallási együttélés példája volt- mondta a hebroni Önkormányzati Tanács képviselője.

Hebron nevezetességét, a zsidó és az iszlám vallás számára számára egyaránt a szent barlangrendszert a zsidók Pátriárkák Sírjának, a muzulmánok pedig Ibrahim Mecsetjének nevezik. Itt van eltemetve a három egyistenhívő vallás atyja, Ábrahám (Ibrahim), az ő fia, Izsák, unokája, Jákob, és feleségeik, Sára, Rebekka és Lea.

Orientalista  – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑