Cadmus fordítás Cadmus

Hegyi-Karabah fenntartja a jogot az önvédelemre

Az örmény irányítás alatt álló, Hegyi-Karabah védelmi minisztériuma cáfolta az állítást, és azzal vádolta az azeri erőket, hogy az éjszaka támadást intéztek Sztepanakert, Hadrut, Martuni és más karabahi területek ellen, megsértve a hét végén megkötött humanitárius tűzszünetet.

Arajik Harutjunján, Hegyi-Karabah vezetője Sztepanakertben tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte, a helyzet reggelre nyugodtabbá vált, nem jelentettek harcokat, mindazonáltal hangsúlyozta, a helyzet bármikor súlyosabbra fordulhat.

Leszögezte azt is, hogy nem lehet szó fogolycseréről, amíg folytatódnak az összecsapások, és hozzátette: azeri támadás esetén az örmények fenntartják a jogot az önvédelemre.

Azt is elmondta, hogy a feszültség súlyosbodása esetén kérni fogja Jerevánt, ismerje el a terület függetlenségét.

A tűzszünet betartását kéri Ferenc pápa

Ferenc pápa egy vasárnapi üzenetében felhívást intézett a harcoló felekhez, hogy tartsák tiszteletben a szombaton bejelentett “törékeny” tűzszünetet. “Nagyra értékelem, hogy Örményország és Azerbajdzsán humanitárius okokból és a béke reményében megállapodott a tűzszünetben.

Annak ellenére, hogy ez nagyon törékenynek látszik, arra bíztatom a feleket, hogy tartsák tiszteletben, és fájdalmamat fejezem ki az emberéletekben és a kultuszhelyekben esett károk miatt” – mondta az egyházfő a vasárnapi mise alkalmából.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között.

Az Örményország támogatásával 1992-1994-ben vívott háborúban szakadt el a terület Azerbajdzsántól, a harcokban 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el.

Mind Azerbajdzsán, mind Örményország saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik. A harcok szeptember 27-én újultak ki ismét.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑