Cadmus fordítás Cadmus

Hegyi-Karabah vezetői nem hagyták el Sztyepanakertet

2023. 10. 02.

A megdöntött azerbajdzsáni örmény szakadár enklávé, a “Hegyi-karabahi Köztársaság” volt vezetői, Szamvel Sahramanján, Arkagyij Gukaszján, Bako Szaakján és Araik Arutjunján nem hagyták el a terület fővárosát, Sztyepanakertet (azeri nevén Khankendi), tárgyalások folynak az azerbajdzsáni féllel – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Szamvel Sahramanján, a szakadár köztársaság volt elnöke hétfői közleményében azt ígérte, hogy helyi tisztviselők egy csoportjával együtt mindaddig a városban marad, amíg az ottani üzemanyagraktárban történt súlyos robbanás halálos áldozatainak és eltűntjeinek felkutatása be nem fejeződik.

A főként örmények által lakott enklávé ellen indított szeptember 19-20-i azerbajdzsáni műveletben hatszázan haltak meg. Azóta több mint százezer karabahi lakos menekült Örményországba azerbajdzsáni megtorlástól tartva.

Négy nappal az után, hogy a szeparatisták megadták magukat, Baku megnyitotta a Lacini-folyosót, az egyetlen közvetlen szárazföldi összeköttetést Hegyi-Karabah és Örményország között.

Sok menekülő megállt tankolni az egyik, még működő üzemanyagtöltő állomáson Sztyepanakert külvárosában. Az ott bekövetkezett robbanásban eddigi adatok szerint százhetvenen vesztették életüket.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑