Cadmus fordítás Cadmus

Hegyi-Karabahban megkezdi működését a török-orosz megfigyelőközpont

2021. 01. 30.

Szombaton kezdi meg működését a hegyi-karabahi tűzszünet ellenőrzése céljából létrehozandó török-orosz katonai megfigyelőközpont – közölte pénteken Hulusi Akar török védelmi miniszter az Anadolu török állami hírügynökséggel.

Akar az azeri hivatali kollégájával, Zakir Hasanovval folytatott telefonbeszélgetését követően az Anadolunak elmondta: egy tábornok és további 38 fős személyzet teljesít majd szolgálatot a központban annak érdekében, hogy – mint fogalmazott – “hozzájáruljanak a térségben a fegyvernyugvás folytonosságának, valamint a béke és stabilitás biztosításához”.

Törökország és Oroszország az után kötött megállapodást a közös megfigyelőközpont létrehozásáról azeri területen, hogy Azerbajdzsán és Örményország Moszkva közreműködésével tavaly novemberben egyezségre jutott a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt kiújult fegyveres harc lezárásáról. Baku szeptember végén indított támadást a térség visszafoglalására, és jelentős területeket sikerült újra ellenőrzése alá vonnia.

A háromoldalú megegyezés értelmében orosz békefenntartók érkeztek Hegyi-Karabahba, ami után stabilizálódott a helyzet az örmények lakta enklávéban. A békefenntartók segítségével több tízezer menekült tért vissza hegyi-karabahi otthonába, már amelyik épen maradt a harcok alatt.

Törökország, amely Azerbajdzsán eltökélt támogatója, nem vesz részt közvetlenül a békefenntartó műveletben, szerepe a török-orosz központ munkájában való részvételre korlátozódik.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑