Cadmus fordítás Cadmus

Hét évre ítélték Mubarak egykori miniszterét

2017. 04. 15.

Egy egyiptomi büntetőbíróság hét év börtönre ítélte szombaton a közpénzek sikkasztásával vádolt Habib al-Adlit, aki belügyminiszteri tisztséget töltött be a hatalmából 2011-ben elmozdított Hoszni Mubarak elnök alatt.

Az ítélet ellen a Mubarak utolsó belügyminisztereként szolgált férfi fellebbezhet az egyiptomi Semmitőszéken. Adli 2015-ben került szabadlábra, miután letöltötte három éves börtönbüntetését, amiért újonc rendőröket foglalkoztatott ingyen munkaerőként magánbirtokain.

Adlit, aki jelképe volt az akkori diktatúra visszaéléseinek, Mubarakhoz hasonlóan felmentették azon vádak alól, miszerint 2011-ben bűnrészes volt több száz tüntető halálában. A volt belügyminisztert emellett korábban más korrupciós vádak alól is tisztázták.

Adli mellett két másik volt minisztériumi dolgozót is hétéves szabadságvesztésre ítéltek feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül szombaton – derült ki a Reuters hírügynökség birtokába került ítéletből. A dokumentum szerint a bíróság a három férfit összesen 1,95 milliárd egyiptomi font (31,3 milliárd forint) megtérítésére kötelezte, emellett ugyanekkora összegű pénzbüntetést is megállapított.

További nyolc volt tisztségviselőt a törvényszék három és öt év közötti börtönbüntetésekre ítélt.

Hoszni Mubarakot hat évnyi őrizetet követően március végén helyezték szabadlábra, miután a semmítőszék felmentette abban a perben, melyben a bukásához vezető tiltakozáshullám idején életüket vesztett tiltakozók haláláért akarták felelősségre vonni.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑