Cadmus fordítás Cadmus

Heves ágyúzás alatt áll Sztepanakert

2020. 11. 06.

Heves ágyúzás alá került a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah fővárosa, Sztepanakert csütörtökön – jelentette a Reuters hírügynökség, három ott dolgozó forrásra hivatkozva.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet eközben a városban rekedt civilek biztonságos evakuálására szólított fel.

Az RSF Twitter-bejegyzésében felszólította az ENSZ-t, az Európa Tanácsot (ET) és Azerbajdzsánt, hogy tegyen meg “minden tőle telhetőt” a civilek, köztük 80 helyi és külföldi újságíró evakuálása érdekében.

Egy magát megnevezni nem kívánó, Sztepanakertben dolgozó szabadúszó újságíró a Reutersnek telefonon elmondta, hogy a város heves ágyúzás alá került. Az illető ezt követően letette a telefont, hogy ne azonosíthassák.

Egy második, szintén Sztepanakertből telefonon jelentkező újságíró közölte, hogy a légvédelmi sziréna egész nap szólt. Egy harmadik, francia újságíró pedig arról számolt be, hogy egyes riporterek elhagyták a várost egy északi úton keresztül, mivel az örmény fővárosba, Jerevánba vezető főút szintén tűz alá került.

Az örmények ellenőrizte és lakta Hegyi-Karabah mentőszolgálata csütörtökön közölte, hogy Sztepanakertet az azeri erők ágyúzzák. A beszámoló szerint Martuni városában nehéztüzérséget is bevetettek, miközben Susi – azeriül Susa – városát szintén ágyúzták.

Az azeri védelmi minisztérium tagadta a vádakat. Állítása szerint az azerbajdzsáni Terter városát és egy közeli települést, valamint a konfliktusövezettől keletre fekvő Agdam régióban található helyiségeket ágyúzták. A hegyi-karabahi örmény erők visszautasították ezeket az állításokat.

Az azeri tárca szerint a harci cselekmények “változó intenzitással” folytatódtak Aghdara (örményül Martakert) és Hocavand (örményül Martuni) környékén.

Örményország szeptember 27-e óta harcban áll Azerbajdzsánnal, amely fegyverrel akarja visszaszerezni a többségében örmények lakta Hegyi-Karabah enklávét. Az ENSZ e heti, mindkét oldalról érkező értesülésekre hivatkozó közleménye szerint a harcok elől civilek tízezrei menekültek el.

A hegyi-karabahi régió védelmi minisztériuma szerint az összecsapásokban eddig 1177 katonája esett el. Azerbajdzsán nem közli veszteségeit erői körében, mindazonáltal Oroszország becslései szerint mindkét oldalon mintegy ötezren estek el.

Jereván és Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel már háromszor is tűzszünetről állapodott meg, de a fegyverek így sem hallgattak el.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑